Мали Рогатичанин дарован златником од Додика – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
323

Чак и већина Рогатичана не знају да је једна беба из њиховог мјеста уз тек минули Дан Републике Српске, 9. јануар, добила златник кога је додијелио предсједник Републике Милорад Додик.

Ријеч је о беби мушког пола која је на свијет дошла из брака Николине (рођено Миладиновић) и Данијела-Даде Црногорца из Рогатице, који је власник самосталне радње за поправак моторних пила, косилица и других пољопривредених машина. Син Николине и Даде, увеличао је славље Републике, јер је на свијет дошао 9. јануара, на сам Дан Републике, који је и прво новорођено дијете ове године на подручју општине, у породилишту болнице „Србија“ у Источној Илиџи, у којој је породица Црногорац и примила златник.

Срећни родитељи, сину првенцу, дали су име Нестор и, како рекоше, надају се да ће му дукат кога су добили од предсједника Републике дуго бити сапутник у животу, а „награду“ од 1200 марака, које ће добити од начелника општине Милорада Јагодића на основу најновије одлуке Скупштине општине у циљу стимулисања наталитета у опшштини, искористиће да за бебу обезбиједе неопходну опрему која ће им олакшати да подигну свога новог насљедника.

Нова одлука подршке наталитету у општини, рекоше у Општинској управи, прилика је да се посјети да је, примјера ради, 2015. године, за свако новорођено дијете, родитељима исплаћивано по 300 марака. Ова „награда“ за 2018. и 2019. била је по 500, 2021. 1000, прошле 1100, а ове 2024. године дошла је до 1200 марака.

Или, 2015. године, брачним паровима за лијечење стерилитета дуже од 3 године, исплаћивано је до 1000 марака. Ове године та накнада ће се исплаћивати у висини до 5000 на основу приложених рачуна за лијечење без ограничења на године и број покушаја што се оцјњује као велика помоћ оним који покушавају да дођу до потомака.

Текст: Сретен Митровић, Фото: Албум породице Црногорац