ДЕМОС упозорава на алармантну ситуацију у соколачком вртићу – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
404

ОО Демос-а Соколац дао је јуче званично саопштење у коме описују алармантну ситуацију ЈУ за предшколско васпитање и образовање Соколац”, за шта оптужују начелника општине Милована Цицка Бјелицу.

Саопштење преносимо у цјелости:

Поштовани суграђани,

како сте и навикли од нас да вас о свему правовремено и истинито обавјештавамо данас желимо да вас упознамо са алармантном ситуацијом у “ЈУ за предшколско васпитање и образовање Соколац”.

Запослени у “ЈУ за предшколско васпитање и образовање Соколац” одржали су штрајк упозорења 12. јануара 2024.године и најавили штрајк за дан 22. јануар 2024. године са потпуном обуставом рада због неизмирених дуговања Општине Соколац према запосленима у Установи!

Најављени штрајк трајаће до измирења захтјева запослених – исплате личног дохотка за мјесец јун и јул 2023.године!

Подсјетићемо вас да су, у јуну мјесецу прошле године, запослени у овој Установи већ организовали један штрајк, који су након чврстих обећања и вјерујући на ријеч начелнику Општине споразумно прекинули. Захтјеви из тада закљученог споразума никада нису испуњени!

Укупна дуговања према радницима су огромна и скандалозна, и то:

– 8 неисплаћених личних доходака,

– 25 неисплаћених топлих оброка,

– неисплаћени регрес за двије године као и

– неизмирени порези и доприноси још од 2020. године!

Предшколско васпитање и образовање је законом дефинисано као дјелатност од општег интереса. Наравно, нормалним људима није потребан Закон да их упозорава на важност ове дјелатности. Довољан је разум. Али изгледа, да наш начелник нити познаје законе, нити има разума с обзиром на какав начин третира запослене у ЈУ који обављају тежак, захтјеван, и одговоран посао. Нажалост, ова ситуација у коју је начелник Општине довео “ЈУ за предшколско васпитање и образовање Соколац” није тренутна и пролазна, већ недопустиво дуготрајна и мучна!

Да ли се начелник Бјелица икад запита од чега живе грађани којима 8 мјесеци није уплаћена поштено зарађена плата?! То је 240 дана без новчаних примања! Од чега сви ти запослени купују хљеб, плаћају рачуне, издржавају себе и своје породице?! Са којом мотивацијом сви они уопште одлазе на посао да чувају и његују нашу дјецу и брину о њима, када својој не могу да приуште ни основне ствари? Запитате ли се начелниче, ако имате имало људскости, да ли су наше васпитачице могле да купе својој дјеци поклон за Нову годину, да ли су могле да прославе Божић и остале празнике без новца?! Од чега и како се лијече запослени којима нису уплаћени доприноси?

Средства за рад Установе обезбјеђују се из буџета Општине Соколац, али и учешћем родитеља који сваки мјесец уредно измирују накнаде за боравак дјеце, уплаћујући их на рачун Општине Соколац. Родитељи су за мјесец октобар уплатили 33.189,00 KМ на рачун Општине Соколац, за мјесец новембар 31.698,00 KМ, и за мјесец децембар 36.499,00 KМ. Мјесечан износ потребан за плате запослених без доприноса је 34.000,00 KМ. Дакле, родитељи су уплатили довољан износ да се бар нека дуговања измире. Шта се десило са тим новцем? И гдје тај новац одлази сваки мјесец па запослени нису добили личну зараду 8 мјесеци?! Да ли начелник ненамјенски троши средства “ЈУ за предшколско васпитање и образовање Соколац”?

Напомињемо да је Установа на трезорском пословању још од 2012. године, што значи да све уплате као и исплате новчаних средстава иду преко рачуна Општине Соколац.

Kако би остварили своја права радници су покренули и судски поступак у којем су донијета правоснажна рјешења, али из неког разлога још увијек нису реализована.

Запослени у овој Установи немају никакве повратне информације о предузетим активностима у циљу рјешавања ове мукотрпне и стресне ситуације како би се наставило нормално функционисање и рад на задовољство свих, а посебно дјеце и родитеља који заједно са запосленима сносе послиједице немарног понашања начелника Општине Соколац.

Начелниче, јавно Вас питамо, какав је Ваш одговор на ову ситуацију? Да ли ћете Ви од понедељка да чувате дјецу, док њихови родитељи буду на послу? Или уопште не размишљате о томе да већина људи мора да заиста оде на посао како би зарадили плату, с обзиром да сте Ви запослили 135 људи у Општини који се махом никад ни не појављују на свом радном мјесту?

Драги суграђани, познато вам је да је “ЈУ за предшколско васпитање и образовање Соколац” једина установа овог типа на подручју наше локалне заједнице! У вртићу тренутно борави 193 дјеце распоређених у 8 васпитно – образовних група.

ГДЈЕ ЋЕ БОРАВИТИ 193 ДЈЕЦЕ ОД ПОНЕДЕЉKА?

Човјек који је директно одговоран за ову ситуацију, Милован Цицко Бјелица, у октобру је навршио 65 година живота када је требало да оде у пензију. Зашто није? Нећемо сада да залазимо у питање поштења нашег начелника. Претпоставимо да се ради о најпоштенијем човјеку на свијету. И даље је у питању човјек који није способан да уплати доприносе запосленима у ЈУ скоро 3 године! И даље је у питању човјек који није способан да исплати плате запосленима и који је већ од тога направио уобичајену ситуацију да плате нема! Нема је 8 мјесеци у вртићу, нема је по 5-6 мјесеци ни у Општини, итд. Зар не би свака особа која има иоле морала и личне одговорности схватила да није ни школована ни способна за обављање свог посла и самим тим одступила са позиције за коју се тако грчевито држи?!

Ако неко није у стању да 8 мјесеци исплати лични доходак васпитачицама које брину о нашим најмлађима, женама које су се школовале за племенит посао, а на њега одлазе без икакве надокнаде, није ли он онда штетан фактор по своју локалну заједницу и није ли крајње вријеме да свој посао препусти неком другом ко заиста умије да га обавља? Има ли та особа имало части и људског достојанства и познаје ли значење тих ријечи? Или сматра да у Сокоцу не постоји баш нико паметнији и компетентнији од њега?

 

/Сајт ОО Демос Соколац/