Срећан рођендан Републико Српска! – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
309
Република Српска данас слави 9. јануар, дан када је далеке 1992. године настала под првобитним називом Република српског народа у БиХ.

Стевандић: Чувати српску – бастион слободе

Предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић честитао је свим грађанима 9. јануар – Дан Републике Српске уз жељу да њен 32. рођендан прославе поносно и достојанствено, у миру, слози, јединству, те поруку да је обавеза свих да се чува, јача и воли Српска као бастион одбране интереса, слободе, националног и духовног идентитета српског народа.

„Никада нећемо престати да славимо Дан Републике, дан нашег поноса и националног јединства, упркос свим притисцима и пријетњама. Српска је за нас највећа светиња и то право нико не може, нити смије да нам оспори! Створили смо је крвљу, одбранили у рату, сачували у миру и славићемо је заувијек!“, поручио је Стевандић у честитки.

Он је нагласио да је Република Српска највећа и најљепша побједа у чије темеље су уграђени животи храбрих српских бораца којих се треба сјећати са највећим пијететом и одавати највиша признања, као и ратним војним инвалидима и породицама страдалих, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Стевандић је нагласио да се сада јасно види значај историјске, визионарске и државотворне одлуке посланика Скупштине српског народа у БиХ, који су 9. јануара 1992. године прогласили Републику српског народа у БиХ, користећи своје демократско и уставно право.

Истакнуте тробојке у Дервенти , вечерас ватромет

У Дервенти су истакнуте тробојке у част обиљежавања 9. јануара – Дана Републике, а на Тргу православља вечерас ће бити уприличен и ватромет.

На централном спомен-обиљежју погинулим борцима Војске Републике Српске у 10.30 часова биће служен парастос и положени вијенци, најављено је из Градске управе Дервента.

Свечани пријем биће одржан у 11.00 часова у Центру за културу.

Република Српска данас слави 32. рођендан.

Бројни читаоци су послали своје фотографије на којима се забиљежили свој начин обиљежавања Дана Републике.

Делегација Срба са Косова и Метохије на свечаном дефилеу

Делегација Срба са Косова и Метохије присуствоваће у Бањалуци обиљежавању Дана и 32. рођендана Републике Српске, најављено је из Одбора за помоћ Косову и Метохији.

Делегација Срба са Косова и Метохије присуствоваће данас свечаном дефилеу поводом Дана Републике Српске.

Предсједник Одбора Милорад Арлов и делегација Срба са Косова и Метохије, са предсједником Српске листе и директором КБЦ Косовска Митровица Златаном Елеком на челу, положиће у 11.00 часова вијенац и цвијеће на Споменик 12 беба у главној улици у Бањалуци.

Требиње: Ватромет и дефиле возила у част Дана Републике

Из Градске управе Требиње позвали су грађане да се данас прикључе обиљежавању Дана Републике Српске у овом граду, гдје ће бити одржан и традиционални дефиле возила, као и концерт и ватромет у част 9. јануара.

Градоначелник Мирко Ћурић уприличиће пријем за представнике удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, након чега ће заједно положити цвијеће на Споменик браниоцима Требиња од 1991. до 1996. године, најављено је из Градске управе.

У послијеподневним часовима биће организован традиционални дефиле возила улицама Требиња, а полазак слављеничке колоне предвиђен је за 15.00 часова са платоа бивше касарне „Војвода Лука Вукаловић“.

У 20.00 часова биће приређен ватромет са Херцеговачке Грачанице, након чега ће у башти под платанима бити одржан концерт сестара Гобовић – близнакиња Марине и Марије, познатих извођача традиционалне музике.
Вукелић: Безбједност на задовољавајућем нивоу

Начелник Полицијске управе Бањалука Ђурица Вукелић је казао да је МУП Српске извршио све безбједносне провјере, те да је све спремно за обиљежавање 9. јануара, Дана Републике.

„Више од мјесец дана, МУП Српске предузима појачане мјере безбједности. Након свих извршених безбједносних провјера, анализа и планова, можемо констатовати да је безбједност на задовољавајућем нивоу. У овом тренутку, МУП не располаже ниједном информацијом о особама које би потенцијално могле угрозити данашње догађаје“, истакао је Ђурића Вукелић, начелник ПУ Бањалука.

Како каже, МУП је упознао јавност да ће у строгом центру Бањалуке бити тотална обустава саобраћаја.

Бијелић: Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ документ је од историјске важности

Декларација о проглашењу Републике српског народа у БиХ документ је од историјске важности, поручио је Слободан Бијелић, из Асоцијације Ствараоци Републике Српске, гостујући у нашем Отвореном програму „Симбол слободе“.

Радан Остојић, предсједник Борачке организације Републике Српске, наглашава да није било другог избора, већ да се боримо за своју слободу.

Грађани истакли заставе поводом Дана Републике

Бројни грађани широм Српске славе Дан Републике. Тако је Милан Тамамовић из Козарске Дубице послао слику своје куће коју је украсио српским заставама.

 

Грађани Источног Сарајева: То је моја држава у којој живим, мјесто гдје ће моја дјеца одрастати

„Живот дам, Републику Српску не дам“! „То је моја држава у којој живим, мјесто гдје ће моја дјеца одрастати“. Овако своју Републику виде грађани Источног Сарајева.

Аутопутеви Републике Српске активно учествују у свечаностима

Аутопутеви Републике Српске активно учествују у свечаностима поводом 9. јануара, Дана Републике.

Ове године, на начин да су возачима омогућили бесплатну вожњу ауто-путем 9. јануар.

 

Поводом Дана Републике и трећег дана Божића посвећеног Светом првомученику и архиђакону Стефану, Света архијерејска литургија биће служена у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци. Почетак литургије је у 9 часова. Литургију ће служити Његова светост патријарх српски Порфирије.

У 10 часова планирано је полагање вијенаца на српском војничком спомен-гробљу Нови Зејтинлик у Сокоцу

У 12 часова додјела одликовања заслужним институцијама и појединцима (Културни центар Бански двор)

Сједница Сената Републике Српске (Палата Републике) у 14 часова.

За 17 часова биће уприличен Свечани дефиле – Трг Крајине (уз дрон шоу, мапинг и 3Д анимација са визуалом симбола Републике)

У 19 часова концерт на којем ће наступити регионалне звијезде Даница Црногорчевић, Аца Лукас, Мирослав Илић и Баја Мали Книнџа одржаће се на Тргу Крајине у Бањалуци.

Представа Националног драмског позоришта Русије (Александринског театра) из Санкт Петербурга Народно позориште Републике Српске у 20 часова.

Прослава Дана Републике Српке биће обиљежена и у осталим локалним заједницама.

Дан Републике Српске биће обиљежен у Брчко дистрикту у сриједу, 10. јануара.

Република Српска настала је 9. јануара 1992. године под првобитним називом Српска Република БиХ.

Основали су је српски посланици у тадашњој Скупштини БиХ након што су прегласани у кључним питањима о опстанку Југославије, а припадници друга два народа кренули у сецесију мимо воље Срба који су имали статус конститутивног народа.