Po 1200 KM za novorođenčad u Rogatici – GLAS REGIJE.057

0
263

Skupština opštine Rogatica usvojila je juče prijedlog odluke o stimulisanju nataliteta za 2024. godinu, prema kojoj će za svako novorođenče roditeljima biti isplaćeno 1.200 KM, a za liječenje steriliteta do 5.000 KM.

Načelnik opštine Rogatica Milorad Jagodić istakao je da su natalitet i mladi uopšte najvažniji cilj u njegovoj politici.

„Rogatica se, kao i sva druga mjesta, bori sa odlaskom stanovništva, ali mi nastojimo da to zaustavimo koliko smo u mogućnosti i da onima koji ostaju stvorimo uslove za što bolji život. Stimulisanje nataliteta jedan je od tih koraka“, izjavio je Jagodić novinarima.

Jagodić je rekao da će stimulisanje nataliteta i dalje biti jedno od najvažnijih opredjeljenja rogatičke vlasti, a izdvajanja za te namjene i dalje će biti povećavana.

Predsjednik Skupštine opštine Rogatica Ninoslav Prelić izjavio je Srni da je za narednu godinu predviđeno da za svako novorođenče lokalna uprava isplaćuje jednokratnu pomoć od 1.200 KM.

On je rekao da će opština za bračne parove koji se liječe od steriliteta isplaćivati pomoć na ime troškova liječenja u 2024. do 5.000 KM.

Prelić je naglasio da se ovom odlukom o stimulisanju nataliteta za 2024. godinu nastavlja podrška pronatalitetnoj politici, koja se provodi i na republičkom nivou, kao i podrška porodičnom životu u lokalnoj zajednici.

On je istakao da je, između ostalog, na današnjoj sjednici usvojena i odluka o utvrđivanju visine stope poreza na nepokretnosti za narednu godinu.

Prema njegovim riječima, stopa poreza na nepokretnosti ostala je ista – na nivou od 0,10 odsto, odnosno 0,8 odsto za nepokretnosti u kojima se obavlja proizvodna djelatnost.

Odbornici su danas usvojili i program rada Skupštine opštine Rogatica za 2024.godinu.

/SRNA/