Јапан: Четири министра поднијело оставке јер фали 3,1 милиона еура – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
377
epa07750890 A view of Japan's parliament building behind the national flag on the opening day of the extraordinary parliamentary session, in Tokyo, Japan, 01 August 2019. EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA
Четири министра у јапанској влади поднијела су оставку због скандала са прикупљањем новчаних средстава у који је умијешана најмоћнија фракција владајуће странке, преноси Би-Би-Си.

Послије вијести да је више од 500 милиона јапанских јена, односно 3,1 милиона евра нестало из партијских фондова у периоду од пет година, од 2019. до до 2022. године, оставку је поднио главни секретар кабинета и главни портпарол владе Хироказу Мацуно, који је често сматран Kишидином десном руком и лицем његове владе.

Такође, оставке су поднијели и министар привреде и индустрије Јасутоши Нишимура, министар унутрашњих послова Џуњи Сузуки и министар пољопривреде Ичиро Мијашита, а очекује се да ће до краја дана бити објављено ко ће их замијенити.

Поред тога, пет виших замјеника министара и један парламентарни замјеник министра из Абеове фракције такође су дали оставку.

Послије оставки, владајућа Либерално-демократска партија (ЛДП) у кабинету нема представника своје највеће и најмоћније фракције.

Токијски тужиоци покренули су истрагу о корупцији, извијестио је Никеи.

Смјену министара умијешаних у политички скандал прикупљања новчаних средстава за највећу фракцију унутар владајуће странке, Kишида је најавио јуче, а Јапанска агенција Kјодо пренијела је, позивајући се на неименоване, добро упућене изворе, да ће Мацуну замијенити бивши министар спољних послова Јошимаса Хајаши.

Рејтинг владе јапанског премијера Kишиде опада, пошто је подршка јавности владајућој Либерално-демократској партији (ЛДП), која је на власти готово непрекидно од 1955. године, пала испод 30 одсто, први пут од 2012. године, према истраживању НХK-а објављеном у уторак.