Колико је важно за дјецу играње на снијегу? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
204

Санкање је вјероватно најзабавнија активност на снијегу и дио зимске традиције генерацијама уназад. Румени образи и црвени носићи, пуно гласног смијеха, спуштање низ сњежну падину уз понеко превртање у снијег – звучи као савршена авантура.

Поред тога што санкање спада у омиљене игре на снијегу и дио је најлепших успомена из дјетињства, оно има изузетно позитиван утицај на све аспекте развоја дјеце. А ако вам се на тренутак учинило да је то искључиво забава за дјецу, размислите поново. Ништа вас не спречава да им се придружите, вратите у дјетињство и креирате незаборавне заједничке тренутке са својим малишанима.

Све што вам је потребно јесу одговарајуће санке или супер забавни клиско, да пронађете најближе брдо прекривено снијегом и мало времена.

Санкање је одличан тренинг (за дјецу и родитеље)
Санкање може бити права теретана на отвореном и сјајан начин да се сви одвоје од сједалачког начина живота. Свијесни смо дугорочних последица дисбаланса времена проведеног пред екранима и активног боравка на свјежем ваздуху.

Санкање је одличан тренинг
Спуштањем низбрдо активира се цело тело, а нарочито мишићи стомака, леђа и руку. Пењање узбрдо са санкама је прави аеробни тренинг који може сагорети 400 калорија на сваких 60 минута уз јачање мишића ногу.

Управљање санкама подстиче правилну моторику и координацију покрета, што је изузетно важно у развоју дјеце. Стручњаци кажу да су дјеца највештија са санкама после десете године живота.

Игре на снијегу повећавају густину костију, побољшавају флексибилност, равнотежу и штите зглобове од повреда. Такође смањују ризике од васкуларних болести, дијабетеса и високог крвног притиска.

Хладан ваздух јача имунитет
Што је напољу хладније, то је у ваздуху мање узрочника болести.

Уколико сте у прилици да на санкање одете ван града, још боље, јер ћете удисати чистији ваздух. Боравак на хладноћи подиже имунитет, олакшава борбу са инфекцијама и поправља квалитет сна.

Све ово односи се и на бебе. Нећете их заштитити од прехлада ако већину времена проводе у затвореном и топлом простору. Што чешће будете дете изводили на свеж ваздух и зими, биће здравије. Наравно, предуслов је да дијете буде добро обучено у скафандер или топлу јакну, шал, капу и рукавице у комбинацији са непромочивом обућом. Златно правило гласи: обуците дијете као и себе, са једним слојем више.

Затворени простори, а посебно играонице погодни су за развој вируса, који се брзо преносе са једног на друго дијете.

Спуштање низ снежне падине поправља расположење
Санкање ће вам сигурно измамити осмијех на лице. Гласан смијех саставни је дио играрија на снијегу. Сви знамо да се када одрастемо много мање смејемо, па је ово идеална прилика да се заједно са дијцом добро насмијете.

Спуштање низ сњежне падине поправља расположење
Дружење, боравак на свежем ваздуху и природном светлу има позитиван учинак на ментално здравље. Играње на снегу отклања стрес и напетост мишића и појачава лучење ендорфина. На тај начин се ублажавају симптоми анксиозности и депресије.

Овај ефекат има чак и дуже гледање кроз прозор и поглед на веселу дружину која се спушта и пење уз завејану падину, али је он знатно већи уколико им се придружите.

Излазак напоље и санкање чине да се свако осети боље и опуштеније.

Санкање развија друштвене вештине
Велика је вероватноћа да ће дете на санкању упознати нове пријатеље. То је идеална прилика за развој социјалних вештина, комуникације и лепог понашања.

Научите дете да сачека свој ред, покажите му како да се понаша у друштву и зашто је важно да у току спуштања пази на безбедност других.

Осим тога, на санкању и родитељи могу стећи нова познанства са другим одраслим особама и проширити круг пријатеља.

Јачање везе између деце и родитеља
Све заједничке активности утичу на јачање односа између деце и родитеља, па и санкање. Одлазак на снег подразумева дужи процес од облачења и припреме, тражења места за спуштање и санкање. Искористите ово време за васпитавање, али и за стварање незаборавних успомена које су важне и за децу и за родитеље.

Јачање везе између дјеце и родитеља
Избегавајте стрес и викање, будите дјеци подршка и када гријше, све је љепше и лакше уз осмијех. Имајте на уму да је сљежна сезона кратка и искористите је на најбољи начин.