На Палама почела школа мачевања – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
291
На Палама је вечерас почела школа мачевања за тренере из БиХ, с циљем обуке, размјене знања и искустава, а тренинге ће водити представник Европске мачевалачке конфедерације Даниеле Аниле из Италије.

Аниле је изјавио да Европска конфедерација жели да подијели своја искуства и знања о мачевању, али и да пружи подршку развоју овога спорта у БиХ.

„Ово је размјена искустава, обука и учење оних који се баве мачевањем у БиХ како би своје знање подигли на виши ниво. Циљ обуку тренера је да они на вишем нивоу могу да обучавају полазнике и такмичаре у својим клубовима. Ово је само први корак у популаризацији мачевања у БиХ“, рекао је Аниле, који је први пут у БиХ.

Предсједник Мачевалачког савеза Републике Српске Немања Вучетић рекао је да Аниле има 25 година искуства као професор мачевања и да клуб у којем ради као професионални тренер има 300 чланова.

„Ово је велики подстрек Европске мачевалачке конфедерације, али и италијанског савеза да подржи Мачевалачки савез Српске, како бисмо могли да напредујемо јер ми у БиХ тек успостављамо темеље мачевања као спорта“, истакао је Вучетић.

Према његовим ријечима, Европска мачевалачка конфедерација жели да помогне свим савезима који су у настанку, попут БиХ, Сјеверне Македоније, Албаније организовањем кампова и школа јер је мачевање скуп спорт, тако да је значајна подршка у техничкој обуци и преношењу знања коју добијају.

Предсједник и тренер Мачевалачког клуба „Романија“ у Источном Сарајеву Маријана Петронић рекла је да је у току школа мачевања за тренере којих у БиХ има врло мало.

„Ово ће бити корак даље у нашем образовању. Радујемо се што ћемо по три сата провести са врхунским тренером Анилом. Мачевање је фин, елегантан спорт од кога не треба да бјежи ниједна дјевојчица, дјевојка јер се можете развити у комплетну личност. Мачевање је као шах у покрету“, рекла је Петронићева.

Школа мачевања, организована на иницијативу предсједника Европске мачевалачке конфедерације Ђорђа Скарца, трајаће до недјеље, 5. новембра, у спортској дворани „Пеки“.

/СРНА/