Зашто се Монтенигери боје пописа у Црној Гори? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
339

Попис у Црној Гори је планиран да се одржи од 1. до 15 новембра ове године а како је поручио премијер у техничком мнадату Дритан Абазовић он неће бити одложен, упркос захтјевима који се чују из ДПС-а, Бошњачке странке, дијела албанских политичара и СД-а.

Ректор Универзитета Медитеран Саво Марковић истиче за Спутњик да га не изненађује захтјев ДПС и његових 30-годишњих сателита, који су му помагали да влада, за ново одлагање пописа.

Ко се буни због пописа

„Попис се мора одржати, нема одлагања, разлози које наводе ДПС и његови сателити и не заслужују коментар. Суштина је у томе да се они који се залажу за одлагање пописа плаше његових резултата. Ово ће бити први пут у Црној Гори да људи могу слободно да се изразе о својој нацији, вјери, којим језиком говоре, а да не буду уцијењени губитком посла или неким другим бенефицијама, јер је ДПС тако владао 30 година у Црној Гори. Тога више нема и зато се ДПС буни и тражи да се попис одложи. Попис је законска обавеза, он се код нас одржавао сваке десете године, а сада смо пробили тај рок три, четири године“, подсјећа Марковић.

Он истиче да су приче о одлагању пописа у ствари инсистирање на старим подјелама помоћу којих је ДПС владао.

„Народу треба омогућити да се слободно изрази како се он осјећа без политичког притиска и уцјенијивања. Ми треба да градимо друштво слободоумних људи који ће исказивати своје мишљење, ако не живимо у таквој атмосфери, онда је џаба прича о демократији, сувереност, држави“, поручује професор Марковић.

Стекли се сви услови за спровођење пописа

Јелена Божовић, посланица ДФ-а, истиче да Спутњик да попис становништва треба одржати у већ планираном и најављеном термину од 1. до 15. новембра.

„Закон је изгласан у децембру прошле године, било је сасвим довољно времена да се стекну сви организациони услови да се попис коначно спроведе. Попис становништва у редовном року требало је да се одржи још 2021. године, 10 година након одржавања претходног пописа, али је беспотребно одлаган, беспотребно се одуговлачило. Резултати пописа користе се као узорак и база података за многа истраживаја. У неким земљама као што је Ирска попис се спроводи на сваких 5 година, како би се обезбиједила што квалитетнија база података. Попис становништва је техничка ствар, разлози због којих попис није одржан у планираном року и зашто је оволико одуговлачено искључиво су политички мотивисани, сматрам да нико нема право да узурпира право грађана да се на попису изјасни и да ти подаци буду корисна база за даља планирања. Прије свега потребна нам је информација колико становника живи у Црној Гори. Истраживања показују да се у протеклих 10 година више од 74.000 становника одавде иселило, да се у последње вријеме 100.000 становника због присилних миграција доселило. Све то су важне, неопходне информације како би држава могла на основу тих података да доноси планове и стратегије. Зато није пожељно да ико због техничких питања, а прије свега мислим политичких мотива одлаже попис на коме први пут након 100 година грађани имају прилику да се слободно изјасне без уцјена, притисака и страха“, поручује Божовићева за Спутњик.

Шта смета ДПС-у

Најјача опозициона партија у Црној Гори, Демократска партија социјалиста тражи одгађање пописа становништва, који ће према владиној уредби бити спроведен од 1. до 15. новембра 2023. године, јер, како наводе у тој партији, „не постоји стабилан политички амбијент за његово одржавање“.

Данијел Живковић, в.д. предсједника Демократске партије социјалиста, каже да попис треба одржати, али уз адекватну припрему и уз међународни мониторинг.

Живковић је, такође, указао и на нестабилну ситуацију у региону која се, како је навео, „може прелити на Црну Гору, као и заинтересованост за резултате пописа која долази управо из региона“.

Став ДПС је, истиче Живковић, да попис треба одгодити за вријеме када буде стабилан политички амбијент и када ће сви грађани имати повјерење у институције укључене у тај поцес.

Председник Извршног одбора Бошњачког већа у Црној Гори Мирсад Растодер позвао је Владу да донесе одлуку о одлагању пописа на месец дана, или док се, како наводи, не стекну неопходни институционални услови да се попис уради квалитетно, темељито, на законит и свеобухватан начин.

Предсједник пописне комисије општине Тузи Ник Ђељошај изнео је став да Влада мора да одложи попис за 30 дана јер, како је навео, неће бити спроведен „по стандардима и закону“.Ђељошај, који је и предсједник општине Тузи, тражи од Владе да разријеши руководство Управе за статистику и замијени их „стручњацима који знају и немају шовинистичке побуде“.

Социјалдемократе Црне Горе сматрају да се попис становништва заказан за период 1. до 15. новембра треба одложити, те да се представници опозиције, по узору на претходна два пописа, морају укључити у процес, како би он био валидан и „како не би дошло до бојкота, односно прекида пописа и бројних неправилности на основу којих би резултати пописа могли бити оспоравани“.

Предсједник Владе Црне Горе Дритан Абазовић поручио је да се попис становништва неће одлагати И да од пописа не треба правити „баук“.

„Нијесмо имали попис 12 година, нема више одлагања, од 1. до 15. новембра је попис“, рекао је Абазовић новинарима у Подгорици.

sputnikportal.rs