Породица Џида привукла велику пажњу на Изложби пољопривреде – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
917

Стручна комисија за оцјењивање квалитета кромпира приспјелог на недавно одржану 57. регионалну пољопривредну изложбу у Рогатици, у свом стручном осврту, уз остало, констатовала је „да је посебно важна чињеница да су већина излагача дошла са цјелокупном породицом, при чему су код значајног броја излагача биле присутне три генерације – отац и мајка, синови и снахе и њихова дјеца. Добар примјер за то била је, по свему судећи, породица Драгомира-Драгана Џиде из Лијеске код Борика из које су на изложби били глава породице Драгомир и његова супруга Станка, синови Душко и Жељко са супругама и петоро унучади, односно свих 11 чланова ове по много чему јединствене и узорне сеоске породице испод брда Медник на домак малог насеља Лијеска познатог по рариретним примјерцима дрвета медвеђа лијеска – „старо“ коме стручњаци дају близу 500 и „младо“ са око 100 година старости.

Газдинство Џида по уређењу штанда и присуству чланова породице већ на старту изложбе привукло је велику пажњу посјетилца. Међу њима је био и професор доктор Војислав Тркуља из Бања Луке, који је био предсједник комисије за оцјењивање квалитета кромпира, са којим је, након пријатног разговора, направљен и снимак „за успомену“.

А шта краси ову породицу? Већ више година ради се о истакнутом сеоском пољопривредном газинству, које је већ прешло у привредно друштво са именом „Агро плод“, и носиоцу бројних признања за своје производе са изложби и сајмова не само у Рогатици него и шире.

Само на овогодишњој изложби у Рогатици, породица Џида освојила је прву награду у висини од 300 марака за изложени сјеменски кромпир и трећу од 200 марака за колекцију приплодних оваца, којих у своме тору код куће имају преко 50, не рачунајући јагњад.

Али, то није и све са чим се они поносе. Ове године са 15 хекттара властитог и у закуп узетог општинског и другог земљишта, произвели су око 50 тона квалитетне меркантилне пшенице и одмах, након жетве, испоручили је млину у Тржићу код Бијељине. Било је и нешто зоби за властите потребе – стоке и режи за тржиште.

Уз то, Џиде су ове године, као власници привредног друштва „Агро плод“, као регистровани произвођач, кромпире сијали на 30 хектара земљишта и још из актуелне кампање вађења очекују да ускладиште, а затим тржишту понудити, око 1000 тона сјеменског и меркантилног, односно кромпира за јело. На основу досад извађеног, њихова очекивања ће се испунити рече глава породице Драгомир-Драган Џида.

Газдинство Драгомира Џиде познато је и по производњи млијека. Почело је јуна 2010. када је мљекари „Пађени“ из Билеће, са којом до данашњих дана имају добру пословну сарадњу, испоручено првих 486 литара. Већ 2014. испоручено је 10.936 литара, 2019. – 18.964, а прошле 2022. – 19.000 и за првих девет мјесеци ове године преко 17.500 литара од 6 музних крава које ће ускоро добити појачање са нових три стеоне младе јунице, а у помоћ већ уморном пензионеру ђеду Драгану и баки-домаћици Станки пристижу унуци и унука Жељана, која је ове године у завршном разреду Средњошколског центра у Рогатици за занимање економски техничар информатичар.

Да ће Џиде и даље бити свјетао примјер у пољопривредној производњи општине Рогатица показује и чињеница да они увелико мисле и на наредну годину кроз наступајућу јесењу сјетву.

Ради плодореда, они ових дана, одмах након вађења кромпира, уз примјену потребних агротехничких мјера и са највећим дијелом властите механизације, на истим парцелама врше сјетву конзумне меркантилне пшенице. До сада је засијано скоро 100 дунума и та количина расте са количином извађеног сјеменског и кромпира за јело, казују Џиде који о томе брину.

Текст и фото: Сретен Митровић