У прошлог години испоручено 44 милиона литара млијека – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
221

Удружење пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске саопштило је да је 440 његових чланова у прошлој години испоручило 44.000.000 литара млијека за потребе грађана од укупно 252.000.000 литара у цијелој БиХ, те истакло да они стварају додатну вриједност због чега је битно да потрошачи купују домаће.

Мљекари из Републике Српске генеришу најмање пола милијарде КМ у буџете свих нивоа власти у БиХ сваке године, чиме се омогућава да се прехрани много већа популација и обезбиједи прехрамбена безбједност у земљи, наводи се у саопштењу поводом 16. октобра, Свјетског дана хране.

У саопштењу се указује да мљекари у БиХ на једну КМ подстицаја коју добију, претходно уплате 3,5 КМ, те истиче да управо они стварају додатну вриједност.

„Зато купујмо домаће! Вјерујте, увозно више није шик“, поручују из Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске.

Млијеко, како наводе мљекари Српске, није битно само због потрошача него и због готово 40.000 запослених у цијелој БиХ који су повезани на овај сектор, а то је око 35.000 људи који раде на 9.000 газдинстава.

„Млијеко је уредно узорковано, прошло све контроле и тако провјерено дошло пред грађане“, напомињу из Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске.

Мљекари из Републике Српске наглашавају да петина чланова овог удружења у суштини подлијеже контроли квалитета на два нивоа, и то кроз контролу квалитета збирног узорка /стандардан ниво контроле/, те у оквиру контроле производности, што је дио узгојно-селекционог рада коју обављају заједно са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и Ветеринарско-сточарским центром.

„У контролу производности је укључено деведесетак наших чланова. Код њих се, осим редовне контроле мјесечно узорак млијека узима од сваке краве појединачно. На тај начин можемо брзо уочити уколико нека од крава треба нашу помоћ и њено млијеко издвојити“, наводе из Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске које за домаће тржиште испоручује 17 милиона литара млијека.

Мљекари напомињу да је Свјетски дан хране прилика да се сви подсјете значаја разноврсне и уравнотежене исхране.

„Једна од кључних компоненти такве исхране су и млијечни производи, које неуморни мљекари производе за нас на нашим фармама, крава, коза и оваца, од Требиње до Новог Града“, наводе из Удружења пољопривредних произвођача – мљекара Републике Српске.

Свјетски дан хране је међународни дан који се обиљежава сваке године широм свијета 16. октобра у знак сјећања на датум оснивања Организације Уједињених нација за храну и пољопривреду 1945. године /ФАО/.

 

/СРНА/