Порибљавање ријеке Биоштице – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
363

Спортски риболовци на Сокоцу пустили су у ријеку Биоштицу у мјесту Крушевци 3.000 млађи поточне пастрмке и одржали обуку пецања за д‌јецу, у оквиру пројекта „Откривање чари риболова – млади риболовци“, чија је вриједност 18.155 КМ.

фото: Туристичка организација Соколац

Драган Нешковић из Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ рекао је Срни да у том удружењу могу бити задовољни оним што су полазници школе риболова, д‌јевојчице и д‌јечаци, показали током протеклог викенда на терену, при порибљавању и пецању, након одржане теоретске наставе.

фото: Туристичка организација Соколац

Он је подсјетио да је у оквиру пројекта „Откривање чари риболова – млади риболовци“, који ово удружење реализује, организована школа риболова за д‌јецу, порибљавање ријека и набавка опреме за прављење вјештачких мамаца „мушица“.

Према његовим ријечима, реализација пројекта почела је 1. августа, школа риболова за д‌јецу узраста од 10 до 15 година кренула је од септембра и све активности ће трајати до 31. јануара наредне године.

Нешковић је напоменуо да је до сада одржано пет теоретских радионица и два изласка на ријеку са д‌јецом, полазницима школе за рибаре.

Он је додао да је одвиз д‌јеце био много већи од планираног, па су одлучили да приме 36 полазника.

фото: Туристичка организација Соколац

Завршни дио практичне наставе на терену биће одржан у новембру, када ће се полазници школе такмичити у риболову мамцима које су они сами израдили, а тада ће бити и уручене награде за најбоље.

Члан Удружења спортских риболоваца „Биоштица“ Славко Плакаловић истакао је да га је одушевила заинтересованост д‌јеце за риболов и да су за протеклих пет радионица научили захтјевне технике.

фото: Туристичка организација Соколац

Циљ овог пројекта је ширење свијести о заштити животне средине, промоција рибиолова и подмлађивање чланства друштва.

Посредством пројекта „Рилоуд два“, ЕУ финансира пројекат „Откривање чари риболова“, који спроводи Развојни програм УН, подржава град Источно Сарајево, а реализује Удружење спортских риболоваца „Биоштица“ на Сокоцу.

 

/СРНА/