Када кажеш Швајцарска, помислиш на савршену земљу!? – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1409

Швајцарска је земља која је у нашим крајевима синоним за савршенство. Национални мото им је „Сви за једног, један за све“, а можда је баш то један од разлога што је она једна од најразвијенијих земаља света. Ова земља је по уређењу конфередација, а простире се на 41.285 км2 (Србија је два пута већа) са 26 кантона у средњој Европи. Ово је планинска, алпска земља, чији највиши врхови премашују 4.500 м висине.

Клима повољна за сточарство:
Швајцарска има више од 1.500 језера, и садржи 6% европских залиха свеже воде. Клима је умерено-континентална, односно планинска у тим предјелима. У умереној зони Алпа много је падавина, а прије свега снега. У долинама дувају вјетрови. Љето је топло и влажно, са повременом кишом, а то је веома повољно за испашу стада, јер је трава током целог љета зелена. Исток земље је хладнији него запад, а на планинама је вријеме хладно у било које доба године.

Субвенције за пољопривреднике и до 90%:
Укупно 36,9% површине користи се за пољопривреду, док је под шумама 30,8%. Земљиште није нарочито погодно за развој пољопривреде, али је важан фактор у економији Швајцарске. Држава издашно субвенционише пољопривреднике, чак и до 90%, а на годишњем нивоу то износи 59 милиона евра! Циљ им је да младе задрже на селу, као и да ставе акценат на локалне производе. Пуно пажње посвећују руралном развоју, а постоје и јаки пољопривредни лобији. Организована је чак и иницијатива да се свако ко се одлучи за живот у селу Албинен у кантону Валаис награди са 60.000 евра!

Три четвртине пољопривредног земљишта је под ливадама и пашњацима:
Развијено је сточарство, а нарочито се узгајају краве за мужу. Три четвртине пољопривредног земљишта је под ливадама и пашњацима. Познат је цитат Виктора Игоа: „Швајцарска музе своју краву и у миру живи“. Ова грана привреде и даље у великој мјери одољева модернизацији и задржава традиционалне елементе. Врло често се могу срести пастири, који се селе са својим стадом између врхова планина и долина. Од јуна до септембра налазе се у вишим пределима. Млијеко се користи у производњи сирева, као и чоколаде. Узгајају се и свиње, овце и козе.

Краве:
Иго: „Швајцарска музе своју краву и у миру живи“ –
Равничарски предјели намјењени усјевима и засадима

Житарице и поврће се узгајају у равничарским пределима. Трећина оних који имају фарме, такође се баве и производњом усјева. Гаје се пшеница, јечам, шећерна репа, кромпир. Када је ријеч о воћу, фаворит су јабуке и грожђе. Годишње се произведе 124 милиона литара вина. Више од 12% површина обрађује се према органским принципима.

Пољопривредом се бави свега 3% Швајцараца који ипак омогућавају да земља буде самоодржива.
Швајцарци се суочавају са трендом да мања газдинства не могу да опстану на тржишту. Прије и током Другог свјетског рата, пољопривредом се бавило 25% становништа, а то је сада 3%. Многима је пољопривреда додатни извор зараде. Ипак, многи фармери су уздрмали овај тренд, јер је све више оних који имају више од 20 хектара земље. Многи производи могу да буду јефтинији, уколико се увезу, али Швајцарци желе да буду самоодрживи. Да би се нешто увезло у ову земљу, мора да прође комплексну процедуру, а укључује и високе таксе.

Заштита животне средине:
Швајцарска је тренутно водећа земља на ЕПИ листи (Индекс заштите животне средине) са индексом 87,42 од 100. Окружење је толико здраво, да има индекс 93.57, док је виталност екосистема 83.32. Залагање за чисту животну средину годинама се не мења. Ради се константно и планирано. У земљи не постоје дивље депоније. Због превенције загађења постоје мањи градови у којима је потпуно забрањено коришћење аутомобила.