На споменику Казани напокон уписана имена починилаца злочина – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1110

Осим што је јама на падинама Требевића само једно од небројених стратишта сарајевских Срба, из конкурсне документације сасвим је јасно да намјера није да се пијетет искаже брутално убијеним припадницима једног конститутивног народа.

Циљ и сврха споменика, намјењеног сарајевским цивилима, за њих је скидање хипотеке са одбране Сарајева. За Србе, то је јасно прикривање злочина!

Из јаме Казани на падинама Требевића ексхумирано је 29 посмртних остатака, углавном српских цивила. Било је основа да се Казани и даље истражују, јер још је најмање 40 лица српске националности нестало је у том дијелу града, али политичко Сарајево то није дозволило. Сад су градске власти Сарајева у том од очију јавности скривеном и неприступачном дијелу града одлучили не само да бетонирају њихову судбину, него и да жртве понизе.

Одати почаст сарајевским цивилима који су током опсаде Сарајева 1992. и 1993. године на локалитету јаме Казани на Требервићу доведени и убијени, а јама је кориштена као гробница тамо убијених жртава. Скинути хипотеку са одбране Сарајева и припадника Армије Републике БиХ, јер је за злочине на Казанима осуђено 14 појединаца – наводи се у конкурсу који је објавио Град Сарајево.

Осуђени пред Кантоналним судом у Сарајеву, али не за ратни злочин над српским становништвом, него за убиства. Да ли су амнестирани пресуђујући Самира Бејтића, припадника 10. брдске бригаде на 14,5 година за убиства Ергина Николића, Душка Јовановића, Зорана Вучуревића, Бранислава Радосављевића, Божидара Шљивића, Предрага Шалипура…

Тако је јуче освануо ишаран споменик црвеним спрејом, на коме пише да у тим истим „сарајлијама“ живи Цацо, пријератни криминалац, а у рату „сарајевски херој“. Иначе, командант 10. брдске бригаде ткз.АРБиХ који су клали Србе између осталог на Казанима испод Требевића.