Српска годишње произведе 1,2 милиона литара ракије – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1207
Производња дестилата и воћних ракија у Републици Српској је веома значајна и износи 1,2 милиона литара годишње, од чега се око двије трећине односи на производњу воћних ракија, а остатак на производњу чистог медицинског алкохола, рекао је помоћник министра пољопривреде Српске Горан Бурсаћ.

Бурсаћ је навео да је производња ракија у Српској у експанзији, да ракија постаје препознатљив бренд ових простора и да је све више квалитетних произвођача.

„Већ имамо 94 регистроване дестилерије у Републици Српској, од чега су двије велике индустрије које производе више од 100.000 литара годишње, шест индустрија које производе између 10.000 и 100.000 литара, а остало су такозване занатске дестилерије“, рекао је Бурсаћ прије почетка радног састанка са произвођачима домаћих ракија.

Он је навео да ресорно министарство посредством подстицаја помаже ову производњу, и то у оквиру подстицаја за производњу и прераду воћа и капиталне инвестиције, а које на годишњем нивоу износе више од 15 милиона КМ.

Бурсаћ је подсјетио да постоји Закон о производњи јаких алкохолних пића, а у оквиру којег ће Министарство уоквирити и остале кораке стандардизације у производњи ракије, јер је циљ да Српска има што више квалитетних ракија са којима би могла изаћи на инострана тржишта.

Представник дестилерије „Монако“ из Бијељине Зоран Петрић рекао је да производе извозе већ трећу годину на тржиште ЕУ, али и у Србију, те да годишње прераде око 300 тона воћа.

„Настојимо да пратимо најновија технолошка достигнућа и методе, важно нам је подићи квалитет да би били конкурентни на сваком тржишту и присутни смо на сајмовима и манифестацијама“, нагласио је Петрић.

Бранко Дрљача из Фондације „Култура ракија“ рекао је да је данашњи састанак почетак онога што ће представљати рад на повећању културе производње и испијања ракије и подизању репутације шљивовице.

„Имамо веома доброг потенцијала и желимо да покажемо да је наша воћна ракија, посебно шљивовица препеченица, веома племенит производ који може да нас заступа не само у Европи, већ и свијету“, истакао је Дрљача.

/Глас Српке/