На Романији излет малишана из Сокоца и Рогатице – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1901

Малишани двије предшколске групе из соколачке Установе за предшколско васпитање и образовање заједно са вршњацима из рогатичког Вртића „Бамби“ уживају у природним љепотама на Романији, уз пратњу својих васпитача и чланова Планинарског друштва „Гласинац“.

Вршилац дужности директора Установе за предшколско васпитање и образовање Мирјана Субашић, навела је да учествује око 50 дјеце из овог обданишта, те да су у оквиру једнодневног излета између осталих, планиране извиђачке активности уз помоћ планинара.

  • Знамо и сами колико за дјецу значи боравак у природи, па је циљ овог излета првенствено да код дјеце развијемо осјећај за оријентацију и сналажење у простору. Веома смо почаствовани и велико нам је задовољство што су са нама другари из Рогатице и надамо се да ћемо сви уживати у овом лијепом дану – казала је Субашићева.

Директор Вртића „Бамби“ из Рогатице Наташа Дувњак рекла је да је данас дошло око 30 малишана, те захвалила на позиву колегама из Сокоца и нагласила да је ово један прелијеп вид дружења и сарадње између двије васпитно-образовне установе. Она је истакла да ће нестрпљиво чекати да узврате гостопримство у Рогатици.

  • Наравно да и ми имамо оваквих садржаја и да у склопу својих редовних активности подржавамо излете оваквог типа. Имамо прелијепе Борике, затим излетиште Зиличина, гдје сваке године одржавамо игре без граница, дружења како са малишанима, тако и родитељима – додала је она.

Према њеним ријечима, Вртић „Бамби“ је ову школску годину почео са три вртићке и једном мјешовитом групом.

  • У плану је да половином октобра отворимо још двије групе, јер смо радили на реновирању односно проширењу вртића. Очекујемо да ће тада у нашој установи боравити око 160 најмлађих корисника наших услуга – најавила је она.

Потпредсједник Планинарског друштва „Гласинац“ Мирослав Дивчић, подсјетио је да су већ неколико пута организована дружења са дјецом из соколачког обданишта, јер је опште познато да свима, па и дјеци прија боравак на 1.400 метара надморске висине.

  • Поред уживања у пријатном ваздуху и амбијенту, припремили смо и неколико активности за најмлађе посјетиоце. Данас смо за њих организовали потрагу за Соколком. До сада смо два пута имали потрагу за благом Старине Новака, а сада смо дошли на ову идеју управо због те маскоте коју имамо од одржавања МОСИ у Сокоцу 2019. године. На лијепом пропланку близу нашег Планинарског дома „Црвене стијене“, један наш члан ће носити маскоту, а дјеца ће имати прилику да га траже по шуми, на крају нађу и сликају се са њим. По повратку у дом, услиједиће дружење, ручак са дјецом, као и подјела слаткиша које смо за њих припремили – појаснио је Дивчић.

Он је навео, да ће осим наведеног, малишанима објаснити основе боравка у природи, те изразио увјерење да ће уз лијепо вријеме и добро расположење, имати лијеп и успјешан дан.