Одржана 57 Регионална пољопривредна изложба и сајам – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
386

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић поручио је у Рогатици, гдје је присуство Регионалну пољопривредну изложбу и сајам да је примарни задатак – задржати људе на селу и да ће Влада Српске наставити да пружа подршку пољопривредницима.

„Мој долазак у Рогатицу говори о јасној подршци Владе, као и буџет од 180 милиона КМ за пољопривреду и све што се чини да би се обезбиједило да поштени домаћин може кроз капитална улагања бити конкурентан са својим производом и да може обезбиједити средства за живот достојан човјека“, рекао је Минић новинарима.

Он је похвалио организацију манифестације која је окупила велики број излагача и начелнике општина из окружења.

Према његовим ријечима, из разговора са начелником општине Рогатица Милорадом Јагодићем закључио је да се види помак јер има добрих показатеља када је ријеч о производњи сјеменског меркантилног кромпира, расподјели земљишта, набавци механизације, капиталним улагањима.

Он истиче да Српска има ресурсе и да ће их повећати, о чему свједоче егзактни подаци када је ријеч о пољопривредној производњи.

„Концепт који генерално слиједимо је да обезбиједимо што више хране и енергије у Републици Српској. Онај ко то има је најсамосталнији“, рекао је Минић.

Он је додао да на глобалном плану има ствари на које се не може утицати, као што су потражња и куповина производа.

Минић је рекао да је ово једна од најсложенијих година за ресорно министарство и навео само неке од проблема – појава афричке куге свиња која је стављена под контролу, бруцелозе, ћелијско олујно невријеме и друго.

„Српска има капацитет да одговори на све ове изазове и то је доказала кроз обештећења за афричку кугу свиња, исплату подстицаја, капиталне инвестиције које ће у овој години бити збирно четири пута веће, однсно кад се саберу протекле четири године ова ће бити већа“, истакао је Минић.

Он је рекао да Сарајевско-романијска и Горњодринска регија нису значајно учествовале у програму Владе Мађарске, а да је сада видљива већа заинтересованост пољопривредника за нови јавни позив који је у току за покретање примарне пољопривредне производње.

„На овај начин се прави основна ћелија када је ријеч о породичном газдинству које треба да се региструје и да буде одрживо“, навео је Минић.

Јагодић је рекао да општина настоји да се ова манифестација, која траје 57 година са неким прекидима, одржи и да буде успјешниј, боља, да заинтересује што већи број изглагача и гостију, те да постане регионална, што већ и јесте будући да јој присуствују излагачи из околних општна, али и из Гацка и Бијељине.

„Данашње присуство министра Минића је подршка и вјетар у леђа који нам говори да смо на добром путу да оно што имамо на овим просторима изложимо, верификујемо и покажемо заинтересованима“, навео је Јагодић.

Он је нагласио да овакав однос ресорног министарства и Владе говори о томе да пољопривреда на овим просторима има перспективу и шансу.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић отворио је данас у Рогатици Регионалну пољопривредну изложбу и сајам на којем пољопривредници Сарајевско-романијске и Горњодринске регије излажу расна грла, скоруп-кајмак, кромпир и друге традиционалне домаће производе.

 

Глас регије.057/СРНА