Данас Усјековање главе Светог Јована Крститеља – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
892

Православни хришћани и Српска православна црква обиљежавају успомену на смрт пророка, претече и крститеља Светог Јована. Свети Јован се слави и 20. јануара, у знак поштовања према свецу који је, по предању, крстио Исуса Христа. Никако не треба да се једе или пије нешто црвено, јер подсјећа на проливену крв Светог Јована Крститеља.

Православни вјерници обиљежавају УсЈековање главе Светога Јована Крститеља. Дан када је Крститељ страдао проводи се у молитви, уздржавању и строгом посту.

Овај дан, сврстан међу славе, подсјећа на смрт Светога Јована, Пророка, Претече и Крститеља, погубљеног по наређењу цара Ирода Агрипе, а по жељи његове жене Иродијаде.

По наређењу цара глава светитеља је одсјечена односно „усекована“ и на тањиру донијета пред његову пасторку, играчицу Салому.

Ученици Јованови преко ноћи тајно су узели учитељево тело и сахранили га у Севастији. Глава светитељева, закопана је посебно, на тајном мјесту. Касније је пренијета у Јерусалим, а у вријеме византијске царице Теодоре чудотворна Крститељева глава пренијета је у Цариград.

УсЈековање главе увијек се обиљежава на дан када је освећена црква коју су на његовом гробу у Севастији подигли цар Константин и царица Јелена.

Вјеровања и обичаји

Дан УсЈековања вјерници проводе у молитви, уздржавању и строгом посту.

Усековање главе Јована Крститеља

УсЈековање главе Јована Крститеља

Вјеровање каже да се на овај дан не једе и не пије ништа што је црвено јер ова боја симболизује проливену крв Јованову. Овај обичај се у појединим деловима наше земље нарочито практикује због здравља деце која такође не једу намирнице црвене боје.

У народу се каже и да је данас добар дан за брање љековитог биља. У многим мјестима одржавају се вашари.

Такође, не треба радити никакве теже послове.

На данашњи дан рођен је патријарх српски Павле 1914. године у Кућанцима као Гојко Стојчевић, преминуо је 15. новембра 2009. у Београду.