Срби не заборављају коријене из Сарајева – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
1170

 Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић рекао је јуче да Срби, присуством слави православног храма Преображења Господњег у Сарајеву, показују да имају коријене у овом граду и да их не заборављају.

„Данашње сабрање народа показује колико ова црква од момента када је освештана 1940. године и годинама потом окупља народ. Па и у ово врло тешко вријеме када Срба у Сарајеву готово нема, долазе људи који су живјели овд‌је и чији су преци десетљећима и стотинама година уназад живјели овд‌је“, рекао је новинарима Ћосић који је присуствовао светој архијерејској литиргији у Цркви Преображења Господњег.

Према његовим ријечима,  Црква Преображења Господњег свјетионик је за сарајевске Србе, мјесто гд‌је су се крстили, вјеначвали, све своје православне обреде завршавали како прије, тако и данас.

„Највеће признање је велики број људи који је дошао овд‌је, како оних који су у Сарајеву и Источном Сарајеву, али и из других крајева, других земаља, јер Срба из Сарајева нема гд‌је нема“, рекао је Ћосић.

Он је подсјетио да су Срби Сарајева направили овај град, али да су отишли су јер се нису осјећали безбједно.

„Најбитније је што су у периоду од 1992. до 1995. године одбранили крајеве Сарајева гд‌је су били већински“, рекао је Ћосић.

Наводећи да се Срби у ову цркву из године у годину враћају на молитве и у свете дане, укључујући и Преображење Господње, Ћосић је рекао да би тако требало бити и убудуће.

Градоначелник Источног Сарајева указао је на потребу да људи буду бољи једни према другима, а они који се баве политиком да буду уз свој народ и онда кад могу, али и не могу помоћи.

„Ово су тешка времена, тешка је земља у којој живимо и морамо бити уз народ. Политичари кад се одроде од народа немају своју сврху и њихов посао нема смисла“, констатовао је Ћосић.

Он је поручио да се сваког дана треба борити за сваког човјека и на тај начин показати да су Срби Сарајева дали највећу жртву за стварање Републике Српске и новог града који се зове Источно Сарајево, не заборављајући своје коријене који се налазе и крај цркве Преображења Господњег.

Црква Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи јуче је Светом литургијом, коју је служио Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом, ломљењем славског колача и литијом, обиљежила крсну славу.

 

/СРНА/