Гуслари увеличали славље – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
858

Под мотом „гусле су нас одржале, њима хвала“ у наставку вишедневних манифестација поводом предстојећег Дана и крсне славе општине Преображења Господњег у Рогатици је синоћ у организацији Гусларског удружења „Раде Јамина“ из Вишеграда, а под покровитељством општине Рогатица, одржано веома успјело гусларско вече на коме су учествовали гуслари из Вишеграда, Фоче, Пала, Источног Новог Сарајева и Рогатице, а међународни карактер ове вечери дао је Васо Ђондовић из Пљеваља у Црној Гори.

Guslari uveličali slavlje [FOTO]

У уводном, официјелном, дјелу ове занимљиве вечери којој су домаћин били порта и свештеници цркве Свете Тројице, под маестралним водством водитеља програма Душана Пејића са Пала, здравицу за ово вече и славље општине Рогатица одржао је најбољи здравичар српских земаља Драгољуб Стојановић, а у име начелника општине Милорада Јагодића гусларе и све гледаоце и слушаоце поздравио је потпредсједник Скупштине општине Ђоко Раздољац, док је благослов вечери дао старјешина храма у Рогатици Предраг Масал.

Guslari uveličali slavlje [FOTO]

Овај дио програма искоришћен је и за уручивање захвалница за допринос организацији и популаризацији гусала и гуслара у Рогатици. Добили су , преко предсједника вишеградских гуслара доктора Дарка Лечића, Милош Новаковић, прота Предраг Масал, начелник општине Милорад Јагодић и потпредсједник СО-е Ђоко Раздољац. Захвалница је уручена и проти Неђи Јањићу, који је својевремено богослужио у цркви Светих апостола Петра и Павла на Борикама, а ради ове вечери и славља општине Рогатица, дошао је чак из Келна у Њемачкој гдје још увијек богослужи.

Ревијални дио програма отворио је за ово вече ветеран међу гусларима, јер их је већина, како је речено, из школе гуслара при удружењу гуслара у Вишеграду, рогатичанин Миладин Пандуревић, а онда су, топло поздрављени од више десетина гладалаца и слушалаца, наступили Милош Дракул, Марко Ружић, Велибор Живановић, Зоран Голубовић, предсједник Гусларског удружења „Старина Новак“ са Пала, браћа Никола и Лука Матовић из Рогатице, Васо Ђондовић и Витомир Арсенић.

Guslari uveličali slavlje [FOTO]

Организатор овог дружења љубитеља древних гусала, учинио је све да оно што дуже остане у сјећању, али да има и хуманитарни карактер. Тим повоодом припремљена је и посебна кутија у коју су, сви који су могли и жељели, приложити коју марку за наставак обнове и осавремењавања укључујући и фрескописање храма Свете Тројице у Рогатици. Томе у прилог ишао је и наструп младе Мирјане Вукелић из Сокоца, која је на бину и за микрофон довезена у инвалидским колицима. Прикупљено је 1440 марака, на чему се посебно захвалио старјешина цркве протојереј ставрофор Предраг Масал.

Guslari uveličali slavlje [FOTO]

Guslari uveličali slavlje [FOTO]

Текст и фото: Сретен Митровић