Традиционално саборовање на Борикама за Илиндан – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
990

Дан и крсна слава храма на Борикама код Рогатице је Петровдан када се овдје окупи један број вјерника овог дијела рогатичке општине. Али, по традицији, главни дан саборовања Боричана ма гдје били и шта радили, и осталог Богу вјерног српског народа из Рогатице, Вишеграда, соколачке, ханпјесачке и сусједних општина из Подриња и са Романије је Илиндан. Тада, у зениту љета, и кад се оконча кошевина траве у овом брдско-планиннском подручју, дође на Борике и старо и младо. Помоле се Богу у овдашњој цркви која ове године обиљежава 113 година од освећења на Малу Госпојину давне 1910. године, а доста њих и да се виде са родбином, пријатељима и познаницима са којим се нису видјели од Илиндана прошле године.

Тако је било и данас, задњег дана вишедневнмог Илинданског сабора „Борике 2023“. У дупке пуној цркви Светих апостола Петра и Павла одржана је света литургија коју је служио парох борички Драган Јовић уз саслужење протојереја ставрофора Зорана Јеринића, свештеника у цркви Свете Тројице у Рогатици.

Након свете литургије и бесједе младог проте Јовића, који је посебно говорио о потреби саборовања Срба, одржана је света литија око боричког храма на крају које је одржан помен парастрос за 81 погинулог борца и 10 цивилних жртава из посљедњег Одбрамбено-отаџбинског рата на које чува успомену пригодно спомен обиљежје подигнуто у порти цркве на које су положени и вијенци Општине Рогатица и Општинске Борачке организације.

У наставку манифестације уз борички сабор коме су присуствовали Опшгтинске управе у Рогатици на челу са начелником општине Милорадом Јгодићем и потпредсједником Скупштинре општине Ђоком Раздољцем, у организацији Општинске Туристичке организације и Црквене општине Борике уприличено је, како рече директор ове организације Предраг Ујић, традиционално четврто по реду такмичење за избор најљепшег славског колача. У конкуренцији је било 16 колача, за које је основни услов био да одражава не само хришћанску вјеру и српство, него и да имају елементе који говоре о историји и традицији овога краја.

Посебан жири у којем су биле жене добри познаваоци славске традиције код Срба имао је тежак посао да изабере најљепши. Та част припала је домаћици Слађани Ујић из села Подгај код Рогатице, која је рођена и одрасла на боричком платоу. Њен колач освојио је прво мјесто и донио јој је вриједну новчану награду од 200 марака и задовољство да припреми славски колач за предстојећу славу општине Преображење Господње, 19. августа.

Други по љепоти био је колач кога је донијела Рајка Бјелаковић, пензионерка која живи у селу Блажујевићи код Борика. Њој је припала награда од 150 марака, а трећу награду од 100 марака понијела је, млада домаћица Јелена Соколовић из Рогатице. Утјешне награде од по 30 марака добиле су и све остале учеснице овог необичног али занимљиовг такмичења вриједних жена и дјевојака којих је из године у годину све више.

Покровитељ и ове манифестације била је општина Рогатица.

Сабор на Борикама настављен је уз музику и пјесму која се ширила из сваког од бројних шатора којим су уз Илиндан окићене Борике. Одржано је и више традиционалних спортских такмичења. Међу њима је неизоставно бацање камена са рамена, пјешачке и коњске трке, а није иозостало ни народно коло и весеље уз чашицу домаће мученице и флашу пива без којих се Илиндан на Борикама од памтивијека не може ни замислити.

/Сретен Митровић/