Почео Илиндански сабор „Борике 2023“ – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
846

Дјечија граја и здушно навијање за „своје“ мијешали су се данас, првог дана манифестација посвећених Илинданском сабору „Борике 2023“ који се већ традиционално уз велики празник Илиндан одржава на Борикама, чији су организатори и ове године Црквена општина Борике и као покровитељ Општине Рогатица.

Илинданско славље и ове године отворено је манифестацијом „Игре без граница“ у којим је учествовало преко 130 малишана из Рогатице, са Борика и околних села.

Само из Рогатице, рече директорка Дјечијег вртића Бамби“ у Рогатици, Наташа Дувњак, у два аутобуса пошло је 123 малишана вртићког и предшколског узраста, која су заједно са дјецом Борика и околине оживјели порту цркве Светих апостола Петра и Павла учешћем у програму који је посебно прављен за ово дружење на отвореном и у природи какву нуде само Борике.

Почело је са крос тркама за све групе учесника које су се разликовале не само по годинама старости него и бојама мајивца које су носили. Настављено је ђечијом игром „лисичији реп“, навлачењем конопца, тунелом, полигоном и завршена „мокром спужвом“.

Све дисциплине имале су такмичарски карактер, па је у настојању за бољи пласман било и падова, разочарења па суза, које су брзо нестајале уз бодрење другара и другарица из „своје“ екипе и утјешних ријечи учитељица запослених у „Бамбију“.

Пошто су, по оцјени организатора, побједници били сви учеснци игра, на крају су добили заслужене зхвалнице, сендвич и сокић за утољивањењ глади и жеђи.

Дјечије игре на Борикама пратио је један број мама, тата и других гледалаца, међу којима је био и начелник општине Рогатица Милорад Јагодић са сарадницима и потпредсједник Скупштине општине Ђоко Раздољац, иначе по рођењу Боричанин.

Славље на Борикама биће настављено у уторак, 1. августа, турниром у малом фудбалу у 15 и вечерњим богослужењем у 18 часова.

На сам дан Светог Пророка Илије, у 9 часова, у и око боричког храма је света литургија и литија у оквиру које је полагање вијенаца и цвијећа на Спомен обиљежје које чува сјећање на 81 борца и 10 цивилних жртава поигнулих у посљедњем Одбрамбено-отаџбинском рату са боричког платоа.

На Илиндан је и сада већ традиционални избор најљепшег славског колача, такмичење које изазива велики интерес не само жена боричког краја, него и Рогатице и околине.

У поподневниним часовима на програму су спортска такмичења. Ту је полуфинале и финале у малом фудбалу, навлачење конопца, скок у даљ и вис, бацање кугле и камена с рамена и за овај крај, неизоставне пјешачке и коњске трке.

Наравно, неће изостати ни народно весеље уз свирку, пјесму и коло.

/Сретен Митровић/