Горица и Мирна највриједније читатељке у Рогатици – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
322

Да је књига највећи пријатељ, знају то Горица Арбиња Гладанац, из Одјељења за омладину и одрасле, и Мирна Ерић из дјечијег ођељења Народне библиотеке у Рогатици које су ове године уз „Дани Војиислава Лубарде“, који се одржавају у знак сјећања на овог знаменитог књижевнбика који је рођен у Рогатици и чије име носи ова културна установа, проглашавање за највриједније читалаце уз пригодне награде.

Горица је нај читалац међу око 300 регистрованих читалаца у Библиотеци. По занимању је економски техничар. „Запослена“ је у породици на одгајању троје дјеце од којих је једно са 1,5 година, а најстарије је тек навршило 7 година.

Читам све што ми дође до руке и отуда податак да сам прочитала 55 књига, рече Горица. Ја, додаје она, не могу да пијем кафу или кад усапављујем неко од мојих троје ђеце без књиге у рукама. Од књига које сам у посљедњу годину дана прочитала посебно у сјећању остаће ми серија књига од Карлоса Луиса Стафора, „Душанова клетва“ нашег Вање Булића и доста других страних и домаћих књижевника.

У дјечијем одјељењу конкуренција за избор најчитатеља била је знатно већа – преко 700 сталних читалаца. Ипак, убједљиво је нај читалац Мирна Ерић (11) која ће у наредној школској години сјести у клупе шестог разреда у Основној школи „Свети Сава“ у Рогатици. Према евиденцији из Библиотеке, у посљедњу годину дана Мирна је прочитала 42 књиге. Колико је то велики број види се и по томе да је ова вриједна дјевојчица једна од најбољих играчица у стонотнисерском клубу у Рогатици и уз то све је одличан ђак у школи и све чешће помаже мајци у обвљању свакоднвних кућних послова. Њен интерес за књиге, казује директорка Библиотеке Нада Радуловић, нису само књиге дјечијег узраста, него све чешће посеже и за оне које читају старији.

А Мирнин тата Раде, рече да је она почела читати већ са четири године и од тада је, као најмлађи члан, библиотеке у Рогатици. Прва слова научила је двије године прије старијег брата Павла. Сада чита кад год има мало слободног времена. Са књигом иде и на спавање. Не интересује је много телефон и друштвене игре са фејзбука и других емитера. Све чешће су јој у рукама књиге намијењене старијим генерацијама, посебно омладини.

У библиотеци се надају да ће јавна признања уз симбличне награде, па и новчане, поспјшити интерес за читање књига и добити још доста нових читалаца из свих категорија становништва са подручја општине. Врата библиотеке су широм отворена а и из дана у дан расте број књига и ускоро ће их бити и до 40.000, колико Рогатица никад до сада није имала. Па ко воли и хоће, нек изволи, рекоше у Библиотеци.

 

/Сретен Митровић/