У Рогатици четри нова одјељења првачића – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
568

Први редовни рок за упис у прве разреде Основне школе „Свети Сава“ у Рогатици трајао је од 5. априла до закључно са 19. мајем. Како рече директор ове образовно-васпитне куће Миломир Драганић, они су задовољни. Укупно је уписано 82 првачића од чега 78 у централној школи у Рогатици и 4 у подручним ођељењима. Два првачића добило је подручно ођељење у Стјеницама и по једног у Жепи и Бранковићима. Оно што је порзно, јесте чињеница да деветоразредна школа на Борикама, бившем општинском центру, није добила ни једног новог ученика и наредне школске године неће имти ни једно ођљење првачића.

Од 78 новоуписаних у цнтралној школи, нагласио је Драганић, 62 ђеце прошло је тромјесечну предшколску припремну наставу коју је ресорно мнистарство у Влади Републике Српске реализовало преко овдашњег Ђечијег вртића „Бамби“ уз ангажовање потребних стручњака из те области са бироа за незапослене у општини.

Иако се у Рогатици увелико прича да ово мјесто и општину напуштају становници, па и цијеле породице, поређења ради, подаци о упису у основне школе у цјелини то не потврђују. Прошле године било их је уписано 85, 2019 – 84, 2021 – 75 и тако редом.

 

Занимљиво је да ће наредне школске године у клупе сјести и најновије рогатичке тројке из сретне породице Жижовић. Ради се о малом Теодору, Анастасији и Мии (Миа) који су рођени 14. октобра 2016. године. Не зна се ко је ради тога више срећан – родитељи Јована и Дарко, или бака и ђед Новка и Витомир.

Средњошколце чека још 7 мјеста

Први уписни круг окончан је и у Средњошколском центру „27. јануар“ у Рогатици. Како рече директорка Центра Жаклина Лелек,укупно је уписано 95 ученика. У гимназији општег смјера у два планирана ођелљења слободно је још једно мјесто. Заниммања царински и економски техничар су пуна, са планираних 24 ученика, док у занимању агротуристички техничар, до планираних 20 ученика, има још слободних 6 мјеста.

 

Текст и фото: Сретен Митровић