субота, јул 27, 2024
spot_img
Home Вијести Спортске игре здравствених радника – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

Спортске игре здравствених радника – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
551

Здравствени систем на подручју Сарајевско-романијске регије представља важан сегмент за Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске које је у минулом периоду настојало да помогне све здравстевне установе на овом подручју, рекао је ресорни министар Ален Шеранић на отварању спортских радничких игара у мјесту Копито гдје се окупило преко 300 здравствених радника запослених у Болници „Србија“, Заводу за форензичку психијатрију, Специјалној болници за психијатрију и Дому здравља „Доктор Љубомир Ћеранић“ у Сокоцу.

  • Ово је дивна прилика да се након једног тешког периода пандемије који је иза нас окупимо, дружимо и говоримо о неким ведријим темама. Истински се трудимо да помогнемо све здравствене установе. Недавно је соколачки дом здравља добио мобилни РТГ апарат, санитет. Болница Србија апарат за разбијање каменца у бубрегу. Код психијатријских установа помоћ Владе Српске од око 100.000 КМ стигла је за реконструкцију и адаптацију једног спрата у дијелу објекта Клинике за психијатрију  и финансијска помоћ од 30.000 КМ – рекао је Шеранић те додао да Завод за форензику на Сокоцу одлично функционише и да је од ове године на трезору РС.

Градоначелник Града Источно Сарајево Љубиша Ћосић честитао је директорима који су окупили раднике на овај начин, људе који су поднијели највећи терет у претходне двије године за очување здравља нашег становништва те директору Шумског газдинства „Романија“ Соколац који је уступио излетиште за организовање игара.

  • Драго ми је што сам један од актера у систему пружања помоћи наше регије. Град је овогодишњим буџетом нашао средства да подржи „Србију“, Завод за форензику и Специјалну болницу за психијатрију, а до краја године у плану је да учинимо нешто и за Дом здравља. Град, морам да нагласим има респектабилне установе а нарочито Соколац који пружа озбиљну здравствену заштиту. Болница Србија је наш истински понос и Влада Српске овом установом је учинила много, не само за град и општине, него и за 100.000 људи који гравитирају у овој болници – навео је Ћосић.

Испред Народне скупштине РС, посланик Мирослав Вујичић похвалио је раднике ове четири еминентне Установе те подсјетио да је НС у претходном периоду измијенила Закон о здравственој и социјалној заштити а оно најважније два пута се мијењао Закон о платама те на тај начин помогли примарном, секундарном и терцијарном сегменту здравства.

Према ријечим вршиоца дужности директора за Форензичку психијатрију Бојана Копривице чија Установа броји 150 пацијената и 207 радника, разлог организовања  игара је првенствено сарадња свих установа овог подручја те жеља да овај вид манифестације пређе у традицију.

У наредне четири године слиједи реконструкција и адаптација Психијатријске болнице на Сокоцу, доградња нових и реконструкција постојећих објеката.

  • Након дуги низ година наша болница успјешно послује и много тога дугујемо како Влади Републике Српске, министарству тако и Граду Источно Сарајево, морам да поменем и једнократну помоћ у вриједности од 30.000 КМ коју смо добили од министра финасија Зоре Видовић – нагласио је вршилац дужности директора Специјалне болнице за психијатрију на Сокоцу Драган Булајић.

Испред болнице „Србија“ директор Небојша Шешлија изразио је увјерење да су оваква дружења радника прилика за развој боље сарадње и размјене нових искустава како би се изградила још компактнија цјелина у пружању здравствене заштите становништву. У овој болници 35 доктора је на специјализацији док је пет на субспецијализацији, што додатно указује на позитивне помаке битне за здравство на овој регији.

Директор ШГ “Романија“ Соколац Страхиња Башевић је похвалио што су и друге здравствене установе слиједиле модел дружења за организовање игара које су управо покренули радници газдинства.

  • Ово је један здрав концепт како дружења тако и сарадње ових установа. Морам да се захвалим директорима који су организовали овакво дружење као и ресорном министру и осталим присутним на систему који је након пандемије постао јачи и који ће у наредном периоду спремно одговрити свим изазовима – додао је Башевић.

Здравствени радници јуче су поред дружења имали прилику да на радничким играма које су организоване на излетишту Копито да се такмиче у припремању специјалитета под сачем, у котлићу, у малом фудбалу и одбојци.