Обиљежена крсна слава храма у Видрићима – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
308

У присуству великог броја вјерника 25. јула је у Видрићима обиљежена крсна слава храма у изградњи посвећеном икони Пресвете Богородице Тројеручице. Тим поводом архијерејску литургију је уз саслужење више свештеника служио Његово високопреосвештенство, митрополит дабробосански Хризостом, а након литургије обављен је и чин ломљења славског колача.

Митрополит Хризостом је у литургијској бесједи истакао да је Пресвета Богородица она која је између свих нас изабрана да буде мајка Сина Божијег, која ће родити Богочовјека Исуса Христа и светиња већа од свих светиња.

  • Манастир Хиландар на Светој Гори је удостојен највеће части, јер се у њему налази икона Пресвете Богородице Тројеручице, чудотворна икона која је у Србију доспјела преко Светог Саве. Нека нам Господ буде у њеним молитвама помоћник и милосник, да нам опрости наша сагрешења, да постанемо оно што требамо – свети народ Божији. Ми нисмо овдје само да живимо, да будемо и нестанемо, не. Човјек и народ су створени да постану свети народ, света црква и заједница, и ниједан човјек се не смије изгубити. Господ је дошао да нас све сабере, да нас све спаси и види сједињене са њиме, да будемо сачувани у јединству са Оцем, Сином и Духом Светим, рекао је Митрополит Хризостом и додао да се српски народ молитвама Светог Саве али и Богородице Тројеручице, поново сједињује са Богом, са Богородицом, са Светима и самим собом, и враћа се оном што треба да буде – један православни вјерни народ који има богату историју духовности и црквености.
  • Све што имамо и чиме се можемо поносити је плод нашег живљења и укорјењивања са Богом и свему оном што је Божије. Тако да је из тог нашег светосавског хришћанског православља изникао цијели српски народ, који можда није бројан али је велики народ који је дао велики број знаменитих људи који задивљују свијет у свим областима, на чему требамо бити захвални Богу, што нас је сачувао молитвама Пресвете Богородице, казао је Митрополит Хризостом.

Кум крсне славе храма Пресвете Богородице Тројеручице у Видрићима ове године била је породица Миодрага Станића који је захвалио свима који су дошли истакао да је била изузетна част да буду кумови храмовне славе.

Приватни предузетник из Зворника Милан Станојевић, један је од иницијатора градње храма и наредне године ће уз Сокочанина Милана Јоловића бити кум славе храма.

  • Већ правимо неки оквиран договор о обиљежавању наредне крсне славе, када је планирано и освећење храма. Моје задовољство се огледа у задовољству Митрополита Хризостома који је изразио позитивно мишљење, с обзиром да смо у одређеном временском периоду успјели овај објекат саградити у цјелости. Остало је још посла на уређењу, што се надам да ће бити готово до наредне године, истакао је Станојевић.

 

 

извор: /ИЦ Соколац/