Врели чајеви ефикасније хладе од сладоледа: Стручњаци објаснили зашто

0
252
Током периода високих температура вјероватно сте у искушењу да посегнете за хладним пићем, међутим, да ли сте помислили на чај?

Изненађујуће, али топли напитци као што су чајеви могу да буду ефикаснији. Студија из 2012. коју су спровели истраживачи са Универзитета у Отави бавила се утицајем испијања топлих напитака на тјелесну температуру. Резултати су открили да топли напитак може да вас охлади, али само у сувим условима.

„Ако пијете топли напитак, то резултира мањом количином топлоте која се складишти у вашем тијелу, под условом додатног зноја који се производи када сте попијте топли напитак који може да испари“, објашњава др Оли Џеј, један од аутора студије.

У суштини, када попијете топли напитак, почињете више да се знојите. Ако зној може да испари, он вас заправо хлади. Иако знојење може да буде непријатно, то је суштинска тјелесна функција која нам помаже да се охладимо. Како зној испарава са површине ваше коже, он уклања вишак топлоте претварајући воду из течности у пару., преноси Б92.