Љетовање ове године скупље и до 50%

0
545

Како пише један хрватски портал, љетовање ће ове године бити скупље и до 50% . Да ли је то реално и да ли ће то смањити број гостију, причају о томе саговорници у интервју.

На нашој је обали сваке године све више скупих хотела, апартмана, ресторана и све мање мјеста доступних за просјечни хрватски џеп. То није промијенила ни пандемија па ће ове године јадранске цијене многе неугодно изненадити. Протекле двије сезоне, због смањење потражње, расле су минимално, а овог ће љета боравак у неким хотелима у шпици бити скупљи и до папрених 50 посто, пише Вечерњи лист.

– Да, ове године свједочимо знатном расту цијена смјештајних и угоститељских објеката. Анализе показују да је смјештај у јадранским хотелима и камповима у просјеку поскупио 20 до 25 посто у односу на лани, а због знатно повећане потражње и засад доброг темпа резервација за главну сезону цијене ће у изузетним случајевима расти и до 50 посто – потврђује конзултантица Сања Чижмар, директорица 505 савјетовања.

Растућа инфлација и раст готово свих улазних трошкова, од намирница до енергије и трошкова рада, нису домаћинима оставили пуно маневарског простора. Поскупљења су у правилу већа у објектима са сложенијом услугом, поготово кад је укључена храна, па су корекције скоковитије у хотелима него у обитељском смјештају.

– Но хотелско-туристички сектор Хрватске није осамљен у подизању цијена. Слични су трендови присутни у већини медитеранских земаља тако да не вјерујем да ћемо цјеновним позиционирањем знатније одскакати од других дестинација на Медитерану. У коначници, због опћег вала раста цијена свих врста робе и услуга потрошачи и очекују повишење цијена. Ипак, бит ће умјетност пратити тржишна кретања и томе активно прилагођавати цијене како би се очувала конкурентност – истиче др. Чижмар.

Хоће ли поскупљења дио домаћих туриста, којих је лани на нашем мору било више од 2,3 милијуна и замало као рекордне 2019., усмјерити према јефтинијем смјештају или можда чак и одвратити од одласка на море, тек ће се виђети. Конзултант специјализиран за обитељски смјештај Недо Пинезић вјерује да ће за многе рјешење бити у правилу од хотела приступачнији зиммер фреи.

– Поскупљења су највећа у оним објектима који протекле двије године нису дирали цијене, а у обитељском смјештају често не прелазе 10%. Срећа је и да имамо лепезу за сваки џеп, од премиум и стандардне до лоњ будгет понуде – каже Пинезић који подсјећа да цијене додатно расту како се приближава главни дио сезоне. – Цијене су тренутачно тридесетак посто ниже него што ће бити од српња надаље, а у ударна два-три љетна тједна ћемо вјеројатно свједочити и додатним поскупљењима. Рецимо, ноћење у апартману за четверо с три звјездице, које је некад било 80 еура, прије пандемије дошло је до сто еура, сада ће бити 110 до 130 еура, а у шпици вјеројатно и доста изнад тога.

На дијеловима обале с већом концентрацијом објеката ниже квалитете може се, наравно, проћи повољније. Иако практички више нема ривијере без барем једног де луџе хотела, правило је да је то лакше наћи зону повољнијих цијена што се обалом спушта јужније. Рецимо, на цриквеничкој ривијери, неким отоцима, као и у мањим мјестима макарског подручја, камо масовно гравитирају и гости из БиХ, нема концентрације скупих хотела као у Истри, а пуно је и приступачног обитељског смјештаја.

– Резервације након застоја због Украјине опет пристижу, али југ се и даље најслабије пуни. За Брач, Корчулу, макарску ривијеру… тренутачно има попуста од отприлике 30 посто за поједина раздобља тијеком цијеле сезоне. За боравке сада у свибњу има акцијских цијена дуж обале. Већина домаћих гостију, иначе, прво и гледа има ли што на акцији. Но све је то релативно. На средњем и јужном Јадрану може се проћи јефтиније са смјештајем, али кад прибројите трошак цестарина, тунеларине или трајекта, рецимо, Корчула, за коју тренутачно има попуста и до 35 посто, може испасти скупља него одмор у Цриквеници за коју има попуста до десет посто – казује Далибор Чанаглић, продукт-менаџер агенције Палма Травел.

Све у свему, камо год да се крене, за смјештај ће готово у правилу требати барем неколико стотина куна више него лани. Уз лијепе изузетке попут новаљског гђе ће домаћини брачном пару из Загреба који је прошле године крајем свибња студио-апартман за ноћ плаћао 215 куна ове године у истом термину наплатити само пет куна више.

 

Извор: /Хр.дијаспора/