Соколац домаћин 25. јубиларне Скупштине Ловачког савеза Републике Српске

0
434

На 25. редовној Скупштини Ловачког савеза Републике Српске која је данас одржана на Сокоцу у свечаном салону „Империјал“, једногласно је усвојен Извјештај о раду Ловачког савеза, његових органа и тијела као и Извјештај о финансијском пословању у прошлој години те Приједлог финансијског плана за текућу 2022. годину.

Пред делегатима се нашла и информација Комисије Ловачког савеза Републике Српске о приједлогу измјене Закона о ловству у Републици Српској, као и приједлог измјене члана 17. Статута Ловачког савеза Републике Српске.

На данашњој сједници, како нам је рекао предсједник Ловачког савеза Републике Српске Саво Минић упућена је иницијатива  Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС и Влади Српске за доношење новог закона о ловству.

  • Ресорно министарство и Влада Српске имају изузетно разумијевање за ловце и за средства која су им потребна, али измјене у Закону су неопходне имајући у виду да је дошло до низа активности и промјена у другим законским и подзаконским актима. У овом сазиву и мандату сваки материјално-финансијски извјештај објављује се у средствима инфорисања и на тај начин сваки ловац зна гдје иде његов новац. На тај начин  градимо транспарентност и повјерење – објаснио је Минић и дотакао се CITES  конвенције.
  • Иако је ова конвенција потписана на нивоу БиХ 2008. године још увијек се не примјењује. И то је један од разлога нездовољства ловаца, јер, ми имамо један Закон о ловству, један Закон о шумама, 79 спортско-рекреативних ловишта, потписане десетогодишње уговоре, имамо све предуслове за развој, који нажалост стоји због територијалне и административне организације ФБиХ.

Минић је истакао да ће данас заједно са представницима ресорног министарства показати да правилник који обухвата подстицајна средства за развој и унапређење ловства у овој години одговара захтјевима чланица Ловачког савеза Српске.

Предсједник Скупштине Ловачког савеза Републике Српске Дарко Ћулум је истакао да ловачка удружења и све чланице Савеза, издвајају велике количине новца за  шетету на путевима од дивљачи.

  • На прошлогодињем нивоу издвојено је око 440.000 КМ по овом питању, што је велика количина новчаних средстава – рекао је Ћулум те поручио ловцима да их прати добро здравље, лична и породична срећа, добар поглед и да се држе закона о ловству.

Домаћин јубиларне Скупштине био је предсједник соколачког ловачког Удружења „Гласинац“ Страхиња Башевић.

  • Соколац је добио ту част да буде домаћини данашње сједнице. Ово је како за нас тако и за све ловце, један велики догађај с обзиром да се неколико посљедњих година скупштина одржавала у западном дијелу РС. Морам да напоменем да је сам рад Ловачког савеза на једном завидном нивоу, што се осјетило кроз значајну имплементацију пројеката од Владе преко ресорног министарства до Савеза. Тиме су и сами ловци осјетили бенефите улагања средстава у ловачка удружења при чему је створена једна атмосфера општег просперитета и напретка лова. Надамо се у наредном периоду да ће се на нивоу државе издефинистати CITES (Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака) како би искористили све наше потенцијале  у овој области и развоја ловног туризна у РС– истакао је Башевић.
  • Међу присутнима је био и предсједник Сарајевско-романијске регије ЛСРС Стеван Драшковић.
    • Наша регија има част да се сједница одржи у срцу Романије. Ово је на неки начин признање ловачким удружењима Сарајевско-романијске регије за њихов рад у претходном периоду. Романијски крај има далеко најбогатија ловишта и заступљене су све врсте дивљачи, регија која има савремене ловно-техничке објекте и све могућности како за матичне ловце тако и за комерцијални лов, јер лов није само спортско-рекреативна грана већ и економска, гдје ловци на један достојан начин презентују како своју локалну заједницу тако и простор наше државе – навео је Драшковић.
    • По завршетку 25. редовне Сједнице, делегација Ловачког савеза  Републике Српске обишла је гроб дугогодишњег секретара Савеза Милана Мићевића и положила вијенце.