Био је најсиромашнији председник на свијету, а сада не жели ни пензију

0
705

Бивши председник Уругваја Хосе Мухика важио је за најскромнијег председника на свету. А скроман је остао и као пензионер, недавно је одбио да прима пензију, а свој дом и посед је поклонио око стотину деце која су остала сирочићи током Сиријског рата. Својевремено као “најсиромашнији председник на свету”, није имао телохранитеље, возио је “бубу”, живео је на фарми, а око 90 одсто од своје месечне плате која је износила око 12.000 долара донирао је у добротворне сврхе. Ту није крај, председничку палату користио је само за састанке и сусрете с државницима, али током хладних дана тамо су боравили бескућници и њихове породице. Током његове владавине Уругвај је био трећи по развијености на континенту и једна од ретких држава које су успеле да избегну рецесију и задрже позитивну стопу раста.
Данас живи у сеоској кући заједно са својим троножним псом. Каже да живи као већина, а не као мањина уругвајског народа и да тако треба да живе и сви остали лидери, односно животом обичног грађана. Све остало је бесмислено и лажно. И сматра ако председник не може да се прошета слободно улицом без телохранитеља, значи да је нешто згрешио.
Мухика је навикао на скроман живот. Након што се борио за слободу своје нације, у младости је провео 14 година у затвору као војни затвореник.
Његов мото је: „Мржња и похлепа вас чине глупим“.

Преузето