Спомен-парк Враца: Свједок страдања сарајевских Срба

0
1356

Меморијални комплекс Спомен-парк Враца, смјештен у истоименом насељу на сјеверним падинама Требевића, важан је споменик културно-хисторијске, архитектонске, умјетничке и пејзажне вриједности.

Спомен парк на Врацима, изграђен је давне 1980. године, на површини од скоро 80 хиљада метара квадратних, саздан је у част палим борцима Народно-ослободилачке борбе и жртвама фашизма страдалим у Сарајеву, од 1941. до 1945. године.

Почива на мјесту масовног смакнућа, од стране усташке руке, 11.000 сарајлија, међу којима највише Срба и Јевреја. Међу страдалницима много је било сарајевске нејачи и дјеце. На зидинама споменика у вјечну књигу уписана су имена страдалих.

Према историјком казивању Спомен парк се налази на темељима некадашње аустроугарске тврђаве. Баш ту, на том подручју, усташке власти су августа мјесеца четрдесетих година издале наређење за егзекуцију угледних Сарајевских Срба и Јевреја. Мјесто страдања било је баш на овом подручју, у оквирима данашњег комплекса Спомен парка на Врацама.

Године 1981. на споменик су уклесана имена 9091 Сарајлије који су пострадали као жртве фашистичке идеологије и терора, на бројним стратиштима и концентрационим логорима, само из разлога вјерске и националне неподобности тадашњем режиму.

За изглед комплекса спомен парка, заслужна је пројекција Владимира Добровића, скулптура Алије Кучукалића и уређење пејзажисте Алексантра Малтарића. Спомен парк некада је словио за један од најљепших спомен комплекса који има високе естетске, декоративне, пејзажне и амбијенталне вриједности.

Фото: Faktor.ba