Поништен поступак набавке израде пројекта реконструкције пута Пале – Подграб

0
282

Израда главног пројекта рехабилитације магистралног пута другог реда (стара ознака М-5) Пале – Подграб, граница РС/ФБиХ (Прача), у дужини од око 22 километра једна је у низу поништених поступака набавки, чији је уговорни орган „Путеви Републике Српске“.

„Путеви Републике Српске“ су поништили ове тендере, јер како пројектанти у Српској тврде, ниједна понуда није била задовољавајућа.

Пројектантске куће из Републике Српске оптужују „Путеве Републике Српске“ да посао око пројектовања и рехабилитације више путних праваца планирају повјерити својим инжењерима, чиме крше законе, а њих остављају без посла, преноси портал Capital.

Представници пројектантских кућа сматрају да, уколико би „Путеви Републике Српске“ ангажовали своје запослене, то би било у супротности са свим законима јер, како тврде, они немају овлашћење нити лиценцу за те послове, а успут би били и у сукобу интереса.

– Предузећа која су потписници дописа и која су задњих година радили на овим пословима упошљавају 500 инжењера и консултаната који директно и егзистенционално овисе о пословима овог типа. Штета која се на овај начин наноси струци је и по питању опстанка предузећа и одласка инжењера у иностранство. “Путеви” би са јавним средствима требали да буду генератор квалитетних послова за грађевинску струку и по питању консултантскх услуга, а никако да буду они који уништавају предузећа и деградирају струку – наводи се, између осталог, у допису осам пројектантских кућа упућеном властима Српске.

Они су се овим дописом обратили предсједнику и премијеру Републике Српске, предсједнику Народне скупштине Републике Српске, ресорним министарствима и надлежној Агенцији.

То су фирме „Урбис Центар”, „HKP Consulting”,  „Routing”, „Институт за грађевинарство ИГ”, “Геопут”, „INK Constructor”, „ЦПК” из Бањалуке те „Радис” из Источног Сарајева.

Фото: Capital

Преузето са katera.news