Срушила се летјелица на Загреб, остао кратер

0
296

На Загреб је синоћ око 23 сата пала војна летјелица наводно коришћена у сукобу у Украјини, највјероватније извиђачки дрон Стриж Ту-141. Код Студентског дома Стјепан Радић на Сави одјекнула је снажна експлозија која је узнемирила станаре околних зграда, јављају хрватски медији. Прве информације су биле да је пала нека врста летјелице, а ватрогасци су добили дојаву о пронађеном падобрану.

Неидентификовани објекат који је пао у Загребу могао би да буде извиђачки дрон Ту-141 „Стриж”, закључио је Тајлер Роговеј, стручњак за војну авијацију и уредник портала „Њар зоне”. Он је, како је написао, детаљно проучио фотографије остатака летјелице из Загреба и закључио да се готово сигурно ради о дрону, који је вјероватно стигао – из Украјине.

Како јављају читаоци, експлозија се чула далеко, а објекат је пао на само 30 метара од павиљона студентског дома.

„Био сам у соби, чуо сам експлозију. Прво сам мислио да је бомба пала. Први сам павиљон до тога, био је огроман дим који се ширио. Људи су бјежали и вриштали. Ужасно је грунуло. Изашли смо, бојали смо се да није неко страдао. Нисам никада осјетио такав смрад, човјек који је био у војсци је рекао да је то смрад запаљеног керозина”, рекао је за Индеџ студент који је након праска дошао на мјесто експлозије из Студетског дома који се налази неколико стотина метара даље.

Незванично је потврђено да су дијелови пронађени око студентског дома дефинитивно дио неке летјелице.

Ватрогасци су у улици Петрине с дрвета скинули велики падобран, а на том подручју је виђен и још један падобран.

На лицу мјеста се мјерио и ниво радијације, али није се утврдило никакво повећање, пише Јутарњи лист.

Незванично се сазнаје да се на дијеловима летјелице виде црвена звијезда и руска ћирилица. Ово није потврђено, пише Јутарњи лист, али се о томе говорило док је трајао увиђај.

О инциденту на Јаруну огласила се и полиција:

„Вечерас (10.3.2022.) након 23 сата, Полицијска управа загребачка је запримила више дојава грађана да су на ширем подручју Јаруна осјетили детонацију којој је претходио пад објекта из ваздуха. На мјесто дојаве су хитно упућене полицијске патроле које су на зеленој површини на адреси Јарунска бб пронашли кратер, док су у широј зони пронашли два падобрана, за које смо такође претходно добили дојаве грађана. Полицијски службеници осигурали су ужу и ширу зону мјеста догађаја гђе се обавља увиђај, уз учествовање свих надлежних служби. За сада полиција нема дојава о повријеђеним особама на подручју шире зоне мјеста догађаја. Оштећено је неколико паркираних возила. Такође, на терену су полицијски тимови специјализовани за поступање и реаговање код овакве врсте догађаја и у овом тренутку нема разлога за узнемиреност грађана. Медије позивамо на одговорно извјештавање јавности и изношење провјерених информација добијених од надлежних служби, а како би спријечили ширење дезинформација. Грађане позивамо да путем друштвених мрежа не дијеле снимке/фотографије са мјеста догађаја. Уколико се затекнете у зони поступања полиције, молимо поступите према упутима полицијских службеника. Полиција ће континуисано објављивати информације које су чињенично потврђене”, пише у саопштењу полиције.