Здрава храна: 28 намирница за потпуно здравље – 057.ГР

0
41

Здрава храна је свима лако доступна, но већина људи је избјегава због “лошијег окуса“ или једноставно не знају које су намирнице здраве.

Сви се чудимо људима који су у деведесетим годинама, а и даље могу изводити савршене плесне покрете и радити звијезде као да су млади.

Двоје љекара, Стеве Боњерс и његова супруга Елизабетх Схимер Боњерс, одлучили су открити што сви ови јако здрави људи имају заједничко. Одлучили су пронаћи 70-годишње навијачице, 80-годишње падобранце и 90-годишње спринтере те друге савршено здраве и снажне људе који су већ били у поодмаклим годинама те су их питали што једу за доручак, ручак, вечеру и међуоброке.

Тако је настала књига Сецретс оф тхе Њорлд’с Хеалтхиест Пеопле (Тајне најздравијих људи на свијету). Интервјуиране су особе споменуле баш ове намирнице, зачине и пића – и то неколико пута.

Године су само број уз најздравије намирнице на свијету.

Портал Нови Живот је саставио попис од 28 намирница које свакодневно једу најздравији људи на свијету.

1. Бадеми
Бадеми су богати мастима, влакнима и протеинима, а много су више од обичне грицкалице. Можете их користити за богатију зобену кажу, јогурт или за мафине. Такођер можете правити здравије палачинке с бадемовим брашном.

2. Јабучни оцат
Амy Моросини, једна од особа интервјуираних за наведену књигу, подијелила је своју тајну здравог живота. Рекла је да: „Неки људи стављају јабучни оцат у воду коју пијуцкају цијели дан, али ја мрзим тај окус. Због тога пијем јабучни оцат као жестицу из мале чаше у једном даху. Умјесто да послије загризем лимун, ја поједем слатко воће као што су јагоде или мандарине. То је једна заиста здрава жестица.“

3. Авокадо
Авокадо је право супер-воће. Оно садржи више калија од банане, садржи мноштво монозасићених масних киселина које су одличне за танак струк и здраво срце те влакана који вас друго држе ситима. Авокадо може служити као одличан намаз, додатак салатама, као дио сендвича, а уједно може обогатити било који здрави напитак.

4. Грах
Грах је препун влакана те је одличан за много више од регулирања пробаве. Он помаже у регулацији шећера у крви, побољшава колестерол те јача свеукупно пробавно здравље. Можете га додати у јуху од чилија, направити смјесу од њега, користити га као замјену за дио мљевеног меса у разним јелима или га користити у сластицама.

5. Бобичасто воће
Бобичасто воће је такођер одлично за здравље. Кари Дуган, која је, чини се, престала старјети у 30-има каже да је једење боровница њезина дневна навика. Она сада има 60 година, али има енергију и тијело много млађе особе. Ако желите нови намаз за палачинке, можете скухати боровнице с мало јаворовог сирупа и прелити их преко палачинки.

6. Црни папар
Црни папар је изнимно здрав. Он је снажан антиоксидант, убија бактерије те помаже при губљењу килограма будући да стимулира разградњу масних станица.

7. Брокула
Можда не привлачи изгледом, али брокула је изнимно здрава те је добар антиоксидант. Никако их немојте пропустити јести барем једном тједно.

8. Цимет
Цимет је ваш пријатељ за мршављење. Он помаже смањити шећер у крви и смањити упалу у тијелу, а уједно га можете користити за обогаћивање ваше јутарње каве. Поготово здрава комбинација је цимет и мед.

9. Кава
Кад смо већ код каве, сигурно сте се питали је ли она здрава за вас. Ако сте љубитељи овог црног напитка, онда ћете бити јако сретни. Турска кава примјерице је јако добра када се пије у умјереним количинама. Она смањује ризик од дијабетеса, срчаних болести и одређених врста рака. Ако желите додатно обогатити своју каву, прије него самељете зрна, можете им додати зачине као што су цимет, куркума или кардамом.

10. Кумин
Овај чудесни зачин дио је многих укусних јела. Једно од тих јела јест и древно индијско јело китцхари.

Јеаннетте Алоси, једна од „младих“ особа у старијим годинама, подијелила је свој тајни рецепт за китцхари.

Поступак:

Двије жлице прочишћеног гхее маслаца загријте на средњој температури у дубокој тави. Тада додајте пола чајне жличице сјеменки црног сезама и исто толико сјеменки кумина. Кухајте лагано мијешајући док сјеменке не почну пуцкетати (око 3 минуте). Додајте једну шалицу златног граха (очишћеног и опраног),  пола шалице басмати риже (опране и оцијеђене), 1 жлицу насјецканог свјежег ђумбира, 1 чајну жличицу соли, ¾ чајне жличице коријандера те пола жлице куркуме. Додајте шест чаша воде и закухајте на јакој ватри. Када јело прокуха, смањите температуру и покривено кухајте на лаганој ватри док се сва текућина не упије. Већином је довољно 20 минута. Овај рецепт довољан је за четири особе.

11. Тамна чоколада
Асха Миттал, изнимно здрава жена која има 65 година каже да је тамна чоколада њезина тајна младости те да је одлична за витку линију и здравље срца.

12. Чешњак
Чешњак садржи алицин, састојак који смањује колестерол, штити станице од оксидације те уравнотежује крвни тлак и шећер у крви. Сирови чешњак увијек је бољи од чешњака у гранулама или прерађеног чешњака. Можете га додати у разне салате, салсу, умаке, сендвиче и сл.

13. Месо дивљачи
Једна од најздравијих особа на свијету, Марy Еттер, готово у потпуности живи од земље. Она никада не купује месо. Умјесто тога, она узгаја пилиће и лови јелене (њезин главни извор протеина) или једе свињетину од дивљих свиња које залутају на њезин посјед.

14. Ђумбир
Једно је истраживање обухватило 261 особу с остеоартритисом кољена. Истраживање је показало да су особе које су два пута на дан узимале екстракт ђумбира имале мање болова те су требале мање лијекова против болова од особа које нису конзумирале ђумбир.

Ђумбир, а особито чај од ђумбира уједно помаже у смањивању колестерола, спрјечава појаву крвних угрушака те контроли крвни шећер код особа које пате од дијабетеса типа 2.

15. Мед
Мед је богат антиоксидантима те чини одлични замјену за шећер у разним десертима, напитцима, маринадама, зобеној каши и сл.

16. Маслине
Маслине су саставни дио медитеранске прехране која уједно садржи доста рибе, орашастих плодова и поврћа. Додавање маслина на јеловник вам засигурно неће одмаћи према циљу дуговјечности.

17. Кокице
Да, добро сте чули, кокице су заправо јако здраве. Пуне су влакана те немају много калорија ако их не правите на масти или уљу.

18. Протеински напитци
До своје смрти у 97. години, Цхарлес Еугстер изгледао је као прави бодyбуилдер. Његова тајна су протеински напитци које је пио након сваке вјежбе.

Објаснио је: „За раст мишића потребан је протеин, а када сте стари смањује се производња протеина у тијелу. Протеин као додатак прехрани одличан је начин да надокнадите протеине који су вам потребни за раст мишића.“

19. Лосос
Риба је одлична за здравље, а поготово лосос. Лосос је савршен као самосталан оброк, али одличан је и у разним комбинацијама, а осим окуса, он је богат и мастима који се боре против упала у тијелу.

20. Шпинат
Када је ријеч о шпинату, мањи је попис онога што он не садржи, него онога што садржи. Шпинат је богат калијем, магнезијем, жељезом, калцијем те витаминима Б6, Б9, Е, Ц и К.

Шпинат је одличан састојак здравих напитака, а један од њих је и овај:

У блендеру помијешајте једну банану, пола шалице смрзнутог бобичастог воћа, пола шалице свјежег шпината, једну дозу протеина од ванилије или једну жлицу маслаца од кикирикија те једну шалицу незаслађеног бадемовог млијека с ванилијом. Наведена количина довољна је за једну особу.

21. Куркума
Куркума је природни лијек за многе болести укључујући артритис, пробавне проблеме, упале, главобоље, дијабетес и аутоимуне поремећаје. Куркуму можете мијешати и с хладном или врућом кавом за додатну дозу здравља. Њоме можете зачинити многа јела и дати им посебну љуткасту ноту.

22. Јогурт
Сваки јогурт је одличан за здравље, а поготово грчки јогурт. Замислите да се у 10 година не прехладите ни једном. Мурраy Гроссан то не мора замишљати, он зна како је то. Своје здравље приписује, већим дијелом, јогурту којег свакодневно конзумира.

Истраживачи проучавају улогу пробиотика у јогурту и другој ферментираној храни у лијечењу разних болести, од екцема до упалне болести цријева.

Доктор Боњерс разјашњава: „Живе бактерије које ти производи садрже ђелују на микробе у нашим цријевима. 100  трилијуна микроба производи витамине као Б6, Б12 и К2 те помажу у борби против бактерија као што су Е. цоли и салмонела, а уједно олакшавају рад цријева што је важно за особе које старе.“

23. Кисели краставци
Кисели краставци и друге ферментиране намирнице, а ту спада и кисели купус, пуне су пробиотика – добрих бактерија које у вашој утроби утјечу на имунитет, расположење, пробаву и тежину.

24. Вишње
Вишње су богате спојевима који се боре против упала у тијелу и одржавају мозак здравим, а уједно смањују стрес и помажу вам да брже заспете. Домаћи сок од вишње је особито здрав.

25. Јаја
Јаја су врло здрава, без обзира на све друго што сте о њима чули. Она су одлична за ваше очи, мозак и витку линију. Богата су протеинима те ће вас држати ситима између оброка.

26. Цикла
Цикла је изнимно здрава те помаже смањити крвни тлак, даје вам више енергије и храни ваш мозак, а уз то је богата антиоксидантима и влакнима. Сок од цикле је права домаћа ризница здравља.

27. Цхиа сјеменке
Нека вас не завара њихова величина – цхиа сјеменке су заправо јако здраве те помажу при регулацији пробаве, јачају кости и одржавају здравље срца.

28. Зелени чај
Зелени чај је једно од омиљених напитака многим људима, а у људској се цивилизацији пије већ тисућама година. Он опушта мишиће, смањује проблеме са желуцем те вам може помоћи да дуље живите.

Након овог силног пописа немате што чекати – ако већ нисте, вријеме је да кренете на пут здравља и дуговјечности помоћу ових намирница!