Izvršenje budžeta za 2023. bez podrške odbornika – 057.gr

0
369

Na današnjoj 29. redovnoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, odbornici su razmatrali izvršenje budžeta opštine Sokolac za period od 01.01.2023. do 31.12.2023. godine, te isti nisu podržali zbog kako su naveli konstantnog deficita iz godine u godinu.

U skupštinskom materijalu je navedeno da budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu, a koji su planirani Planom budžeta iznose 11.044.000 KM. U periodu od 01.01.2023. do 31.12.2023. navedeni prihodi i primici ostvareni su u iznosu od 8.062.565 KM ili 73% u odnosu na planirane. Realizovani budžetski prihodi i primici veći su za 2.981.435 KM.

Budžetski deficit prema podacima iskazanim u PIF – Periodični izvještaj o izvršenju po računovodstvenim fondovima iznosi 932.153 KM.

Lokalnom parlamentu ponovo nisu prisustvovali načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica kao i  odbornici okupljeni oko Srpske demokratske stranke.

Foto: Info centar Sokolac

Predsjednik Skupštine opštine Sokolac Sretko Marjanović, naveo je da je veoma teško donositi odluke i raspravljati o tačkama dnevnog reda, kada ne postoji druga strana koja može i treba dati adekvatne odgovore.

  • Konkretno danas kada je u pitanju izvršenje budžeta opštine za prethodnu godinu, nismo imali ni podnosioca a ni izvjestioca ovog važnog dokumenta. Izvjestilac po odobrenju načelnika nije se pojavio na komisiji a ni današnjoj skupštini uz odgovor da nije spreman dati bilo kakve odgovore jer nije učestvovao u radu i izvršenju budžeta – pojasnio je Marjanović.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić konstatovao je da iako na skupštinskim zasjedanjima ne prisustvuje načelnik i odbornici okupljeni oko SDS-a, i dalje je prisutna informacija o neisplaćenim naknadama.

  • Danas smo informisani da Opštinska izborna komisija potražuje sredstva kako bi mogla sprovesti izbore, Atletski klub „Glasinac“ traži sredstva za isplatu dugovanja na osnovu tartan staze, preduzeće koje se bavi distribucijom vode traži povećanje cijene vode i sredstva da bi funkcionisalo, Fudbalski klub „Glasinac 1936“ otkazuje utakmice i ovo je samo mali dio onoga u kakvom stanju se nalazi opština. Načelnika nema da brani svoj izvještaj, ali prema dokumentima deficit za prethodnu godinu iznosi nešto više od 900.000 KM. Mi odlično znamo da ta brojka nije tačna. Kasne plate u javnim preduzećima i ustanovama nekoliko mjeseci, kasne socijalna davanja, studentske stipendije i naknade za novorođeno dijete se ne isplaćuju, međutim u tim izvještajima piše da je sve isplaćeno, a mi danas nemamo izvjestioca koji bi nam bar malo otkrio realno stanje u budžetu – kazao je Radić.

Šef Kluba odbornika DEMOS-a Srđan Knežević je istakao da se kao i prethodnih godina, jasno vidi da je u prošloj godini iskazan deficit od blizu 3.000.000 KM.

  • Treba naglasiti da su javni prihodi ostvareni i ispoštovani u potpunosti, što opet jasno ukazuje na nenamjensko trošenje budžetskih sredstava – kategoričan je Knežević.

Jedno od zahtjeva koji su bili danas upućeni ka lokalnom parlamentu je bilo od strane stečajnog upravnika JP Vodovod i kanalizacija „Vrelo Bioštica“ u stečaju, a koje se odnosi na povećanje cijene vode.

  • Nismo mogli da raspravljamo o ovoj problematici jer nismo imali predlagača, što su u ovom slučaju načelnik opštine i Odjeljenje za privredu i finansije. Nismo imali ulazne podatke o samom funkcionisanju ovog preduzeća. S tim u vezi, usaglasili smo se da u narednih sedam dana organizujemo radni sastanak sa načelnikom opštine, stečajnim upravnikom i sudijom kako bi postigli neki dogovor, uvidjeli koji su njihovi problemi i potrebe, kao i šta je sa dobiti tokom prethodnih godina – dodao je predsjednik Skupštine opštine Sokolac Sretko Marjanović.
  • Stečajni upravnik treba da dođe i odbornicima podnese izvještaj o poslovanju u ovom preduzeću, kolika su sredstva koja njima nedostaju, koliki su prihodi i rashodi, te kolika su sredstva koja je Vlada Republike Srpske preko opštine Sokolac uplatila za otkup ovog preduzeća. Odbornici ništa ne znaju o tome, a neophodno je kako bi mogli donijeti odluku da li je povećanje cijene vode u ovom momentu smisleno i svrsishodno, uzimajući u obzir da je ista najskuplja u regiji – zaključio je šef Kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić.
Foto: Info centar Sokolac

Razmatran je Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene dijela Regulacionog plana „Sportska dvorana“. Institut UNIS iz Istočnog Sarajeva je radio ovaj projekat gdje je predviđeno da se grade dvije stambeno-poslovne zgrade. Zaključeno je da UNIS nije detaljno naveo namjenu objekata koji će da se grade u samom centru grada, zato su odbornici danas donijeli zaključak da se precizno to odredi kako ne bi došli u situaciju da se izdaju saglasnosti da se u jezgru grada nalaze proizvodni pogoni.

Odbornici su danas jednoglasno usvojili Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o osnivanju Javnog preduzeća „Info centar“ Sokolac, kojom se osniva Javno preduzeće „Info centar“ d.o.o. Sokolac, čiji osnivač i vlasnik ostaje Skupština opštine Sokolac.

Usvojeni su i Izvještaji o radu za 2023. godinu Turističke organizacije „Sokolac“, KUD-a „Zavičaj“ Sokolac, kao i nekoliko odluka o prodaji gradskog građevinskog zemljišta.