Nevolje voćara u Rogatici – GLAS REGIJE.057

0
198

Nevrijeme praćeno snijegom i jakim jutarnjim i večernjim mrazevima koji su polovinom tek minulog aprila zahvatili područje opštine Rogatica po svemu sudeći nanijelo je velike štete tek procvjetalom voću, kazuje predsjednik Opštinskog udreuženja voćara Slobodan Obrenović. Štete se trenutno ne mogfu procijeniti, ali je sigurno da su velike i da će, primjera radi, rod šljiva, kojih na području opštine ima oko 75.000 stabala različitih sorata, biti znatno ispod uobičajenih količina. Bolje nisu prošle ni trešnje, kojih ima oko 1.600 stabala, rane jabuke i kruške sa preko 14.800 stabala, a na orasima kojih ima nešto više od 1400, koji su bili u fazi resanja i već uveliko obučeni u zelenu odoru, potpuno su uništeni i pitanje je koliko će im trebati da se oporave, ali je sigurno da ove godine neće dati ni jednog oraha, a dosta njih će kao posljedicu imati sušenje cijelog stabla. I ona stabla koja se oporave i naredne godine neće dati plod, zna se iz nekih ranijih godina, dodao je Obrenović.

Voćare u Rogatici brine i činjenic što će ovo biti druga godina zaredom u kojoj je voće poidbacilo i nije ga bilo ni za jelo a da se ne govori za tržište. To je za njihove vlasnike velika šteta i radi toga što su odavde, posebno sa područja Žepe, Kozića, rogatičke kotline, Gučeva i drugih mjesnih zajenjdnica na tržište ili u kace za proizvopdnju rakije odlazile tone i tone sirove šljive. Nije zanemarivan ni proces sušenja šljiva, posebno od kako je Udruženje voćara obezbijedilo modernu sušnicu koja je uz vrlo povoljne uslov bila na raspolaganju njihovim članovima i ostalim većarima za sušenje voća svih vrsta i u neograničenim količinama.

Šta će od toga biti ove godine veliko je pitanje, čak i da li ćemo uopšte aktivirati našu sušnicu, pita se Obrenović.

Inače, prema nešto starijim podacima iz Ođeljenja za privredu Opštinske uprave, uz oko 75.000 stabala šljiva na području opštine ima i oko 14.800 stabala jabuka, 1600 stabala trešanja, skoro 1500 oraha, preko 100 višanja i oko 50 grmova lješnika. Tu su još i kruške i druge vrste voća, pa i u plantažnom uzgoju kojom se, istina u manjem obimu, bavi Goran Krlić u Tatinici, u kanjonu Drine, Darko Knežević, Ljubiša Racković, Igor Kušić, Milan-Ben Đerić i neki drugi u Rogatici i okolini.

 

Sreten Mitrović