Мљекари су благо Сарајевско-романијиске регије – ГЛАС РЕГИЈЕ.057

0
363

Иако је производња млијека била мања у 2023.години у односу на годину прије. Предсједник Удружења мљекара „Благо Романије“ Саша Каповић, каже да Сарајевско-романијиска регија има перспективу по питању производње млијека и млијечних производа.

Удружење мљекара „Благо Романије“ са Сокоца броји 179 произвођача, што га чини једним од најбројним и најорганизованијим оваквим уружењем у Републици Српској и БиХ.

Каповић истиче да је много урађено у предхоне двије године по питању експлатације млијека на Сокоцу, посебно нагалшавајући подршку Града и ресорног министарства, али да има простора за још сарадње и помоћи од стране надлежних према овим вриједним домаћинима и њиховим газдинствима.

Највећи проблем и даље представља увоз који је преплавио тржиште БиХ, али и мала откупна цијена од 0,80 – 0,85 фенинга по литру. Каповић запажа и да је чак цијена сурутке у продавницима скупља од откупне цијене њиховог млијека, што је посебно поражавајуће.

Мљекри Хан Пијеска, Сокоца, Рогатице и Пала су благо, не само својих општина, Романије или регије, већ и цијеле Републике Српске.