Nacrt budžeta opštine Sokolac podržala samo 2 odbornika – GLAS REGIJE.057

0
723

Na jučerašnjoj 26. redovnoj sjednici Skupštine opštine Sokolac, nije usvojen Nacrt budžeta Opštine Sokolac za 2024. Ukupna planirana budžetska sredstva iskazana u Nacrtu su u iznosu od 12.460.902 KM što bi bilo za 2% više u poređenju sa prošlogodišnjim budžetom. Samo dva odbornika su podržala ovaj Nacrt Odluke o usvajanju budžeta. Čak jedanaest odbornika je glasalo protiv, a dva su bila uzdržana.

Šta nam to govori?

  1. Predloženi budžet načelnika opštine Sokolac Milovana Bjelice, doveo bi ovu opštinu u još dublji ambis za dodatnih 5 miliona KM, iako opština ima ukupna dugovanja preko 22 miliona KM.
  2. Sokolac doživljava možda svoje najgore finansijiske dane u istoriji opštine. Ne izmirenje obaveza prema radnicima preduzeća čiji je osnivač opština, štrajkovi i bezidejno dugogodišnje vođenje opštine dolazi na neku vrstu naplate.
  3. Ako su samo dva odbornika podržali  Nacrt Odluke o usvajanju budžeta Opštine Sokolac za 2024. godinu, postavlja se pitanje postojanja opozicije u ovoj opštini? Odnosno snaga koje podržavaju rad načelnika.
  4. Ako samo 2 odbornika od 21 (koliko ima SO Sokolac) podržava prijedlog načelnika za najvažniju stvar opštine, što znači podrška ispod 10% (izabranih predstvanika naroda u SO Sokolac), postavlja se pitanje da li načelnik opštine uopšte ima LEGITIMNOST daljeg upravljanja opštinom?

Samo izvršenje budžeta za ovu godinu bilo je oko 7.500.000 KM. Razlika koja je planirana za narednu godinu je dovoljno razloga da za tih pet miliona deficita odbornici SO pokažu svoje mišljenje, jer od 21 obornika samo su dva dala podršku takvom budžetu. Smartamo da nije dobro planiran – rekao je šef Kluba odobrnika SNSD-a Đorđe Radić.

Radić dodaje tekuće obaveze kao ni plate nisu dovedene ovom odlukom u pitanje, jer kada se ne usvoji budžet radi se na nivu budžeta od prethodne godine.

LICEMJERSTVO odbornika, v.d. direktora i difovca u SO Sokolac NEMA GRANICE!

 

Bjelica je istakao da ova lokalna zajednica ima još veliki prostor za zaduženje.