Subotnje veče u Rogatici u znaku promocije knjiga – GLAS REGIJE.057

0
585

ROGATICA – Veče tek minule prošle subote u Rogatici bilo je u domaćih i gostujući književnih stvaralaca.

 

Prvo su u prostorijama motela „Park“, u prisustvu većeg broja ljubitelja aforizama i humorističko-satirične poezije iz Rogatice i okoline, ali i gostiju iz Beograda, Novog Sada, Vrbasa, Požege, Istročnog i federalnog Sarajeva, Pala, Sokoca, Višegrada i Čajniča, promovisane dvije zbirke aforizama – „A-verzija“ i „Oko u uhu, uho u oku“ i zbirka aforističke poezije „Gobalno zagrijavanje“ autora Milada Obrenovića, člana Udruženja književnika Republike Srpske i Srbije.

Sve tri zbirke iz štampe izašle su ovih dana, a promovisane su za sad jedino Vrbasu-Kucuri, na manifestaciji „Sokolovo pero“ na kojoj je Milad osvojio treću nagradu o čemu je pisao i „Glas Srpske“.

 

Na promociji u njegovoj Rogatici, čiji je Milad veliki književni ambasador, bili su prisutni i o najnovijim knjigama govorili recenzenzi prof. doktor Rade Vučičević iz Požege, i prof. dr Mihajlo Fejsa iz Vrbasa, a u pauzama čitani su aforizmi iz knjiga koje su promovisane.

Na ovo svojevrsno slavlje kojim Milad Obrenović zaokružuje svoje književno stvaralštvo sa 28 knjiga od čega po 7 aforizama i poezije, četiri knjige poezije za đecu, tri humorističko-satirične poezije i po jednu knjigu haiko poezije, pripovjetki i basni uz zbornik aforizaama i poezije. Šlag književnog stvaralaštva ovog Rogatičanina je i „Rogatička poetska pletenica“ kao zbornik u kome su obuhvaćeni autori različitih profila rođeni na području opštine Rogatica i, kako je rekao prof. dr Mihajlo Fejsa, „predstavlja kapitalno đelo koje treba da traje decenijama uz neizbrisivi trag u vremenu na ovim prostorima“.

Među gostima na ovoj književnoj manifestaciji bila je Rada Novaković, pjesnikonja iz Požege i Miloje Veljović, Rogatiččanin koji živi u Beogradu i ima objavljenih desetak knjiga poezije i aforizana, a među slušaocima i gledaocima uz ostale bio je i načelnik opštine Milorad Jagodić.

 

SPOMENICA BEZGROBNOJ VOJSCI

Tek što su se stišali ođeci promocije knjiga Milada Obrenovića, na drugoj strani Rogatice, u parohijskom domu crkve Svete Trojice, počela je druga promocija. Ovđe je u centru pažnje, opet većeg broja znatiželjnika, bila knjiga „Odlikovani i unapređeni jugoslovenski borci u otadžbini 1941-1945“ (JBuO), čiji su autori Veroljub Maletić iz Srpca i Dejan Đerić iz Užica.

Ovđe su prisutnima, među kojim je bio i veći broj mladih, govorili Milan Nikčević, istorićar iz Gacka, i Draga Mastilović, srpski istoričar i dekan Filozofskog fakulteta u Palama. Tim povodom rečeno je da je u knjizi koja se promoviše sabrano preko 10.000 imena pripadnika gotovo svih jedinica pod komandom generala Draže Mihajlovića među kojim je i preko 300 ljudi iz rogatičkog kraja. Svi oni su razvrstani po matičnim jedinicama i višim komandama čiji su formacijski i ratni sastavi dati u kratkim crtama. Knjiga je bogato ilustrovana sa skoro 900 ratnih fotografija, orginalnih naredbi o unapređenju i odlikovanjima i kao svojevrsna monografija predstavlja do sada najveći registar-spomenicu jednoj tragično zaboravljenoj generaciji koja je otišla na onaj svijet bez opijela i grobova.

 

Govoreći o knjizi, istoričar Nikčević reče „da je ona došla na vrijeme ne samo zbog pijeteta i vraćanja duga i skidanja istorijskih naslaga, nego i da se ugledamo na te ljude koji su živote dali ni za kakve interese kao što se danas čini. Ugrađivali su svoje živote u temelje na kojima mi više jednom treba da izgradimo kuću“.

Na ovoj manifestaciji saznalo se da je pravo pravo oslobođenje Rogatice bilo 1. oktobra 1943. i da je ovo 80-ta, jubilarna, godina od tog oslobođenja, koja ipak ni na koji način nije obilježena.

 

Izvor: 058.ba