Juče puštena u rad rekonstruisana gasifikovana kotlovnica – GLAS REGIJE.057

0
281
Juče je u Istočnom Novom Sarajevu puštena u rad rekonstruisana i gasifikovana kotlovnica preduzeća „Toplana-INS“, a vrijednost ovog projekta iznosi 6 miliona KM.
Rekonstruisanu kotlovnicu u rad pustili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.
Predsjednik Dodik istakao je da je ponosan što vidi rezultate i efekte gasifikacije, izrazio je zadovoljstvo da se u opštini Istočno Novo Sarajevo trenutno ulaže 30 miliona KM u studenstke domove, izgradnju osnovne škole, Rektorat, obdanište, te da su već urađeni mnogi projekti na području ove opštine.
Svečanosti su prisustvovali gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić, direktor „Sarajevo-gasa“ Nedeljko Elek i direktor „Toplana INS“ Dejan Berjan.
Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić istakao je da se završetkom ovog značajnog projekta stiču uslovi za širenje toplotne mreže na sve nove stambeno-poslovne objekte u opštini, što do sada nije bilo moguće zbog dotrajale kotlovnice na lož ulje.
Načelnik Katić je naglasio da se na ovaj način rješava višedecenijski problem u opštini i da ona napreduje u svim segmentima infrastrukture.
Rekonstrukcija i gasifikacija je omogućila da je osim prirodnog gasa, toplana osposobljena da koristi lož-ulje kao alternativno gorivo. Nakon rekonstrukcije, kotlovnica ima veći kapacitet i snagu od 20 megavata.
/I.Novo Sarajevo/