ŠG „Romanija“-Sokolac: U toku jesenje pošumljavanje 66.250 sadnica – GLAS REGIJE.057

0
504

Na području kojim gazduje Šumsko gazdinstvo „Romanija“ Sokolac u toku je pošumljavanje, a u planu je da ove jeseni bude zasađeno 66.250 sadnica na više lokaliteta u četiri radne jedinice i jednoj šumskoj upravi.

fotografija ustupljena Info centru Sokolac

Tehnički direktor Šumskog gazdinstva „Romanija“ Goran Kosorić precizirao je da će u pošumljavanju goleti biti zasađeno 59.950 sadnica, dok će se u popunjavanju pošumljenih površina smrče zasaditi 1.800 sadnica na lokalitetu Omar – Radna jedinica Kaljina.

  • Istovremeno radimo pošumljavanje sadnjom sadnica unutar visokih šuma u Radnoj jedinici Palež, gdje je planirano da se zasadi 4.500 sadnica. Pošumljavanje goleti vrši se na lokalitetima Pavičići, Nepravdići, Kula, Šenkovići, Hreša i Tvrdimići na više odjela. Radi se o sadnicama smrče, bijelog bora, bukve i hrasta – kazao je Kosorić.
fotografija ustupljena Info centru Sokolac

Prema njegovim riječima, jesenje pošumljavanje se ranijih godina vršilo uglavnom u mjesecu oktobru, ali se ove godine zbog loših vremenskih prilika pomjerilo za novembar. Osim loših vremenskih uslova, došlo je i do kašnjenja u isporuci sadnog materijala iz rasadnika.

Kosorić je podsjetio da je veoma bitno pošumljavanje i obnavljanje već pošumljenih površina, te da na godišnjem nivou ovo gazdinstvo tokom proljeća i jeseni zasadi između 100.000 i 130.000 sadnica.

  • Zabilježeno je veliko sušenje smrče u periodu od 2014. do 2017. godine na ovim lokalitetima, pa obično popunjavamo te površine unutar visokih šuma. Moram naglasiti da je najbolje kad priroda sama pošumljava, ali mi smo prinuđeni da to izvršimo na ovaj način – naveo je on.
fotografija ustupljena Info centru Sokolac

U pošumljavanju učestvuje oko 70 radnika Šumskog gazdinstva „Romanija“ dnevno, koji se po dogovoru raspodijele u zavisnosti od svojih radnih obaveza.

 

/IC-SOKOLAC/