Bjelici nejasno zašto skupštinska većina neće da usvoji budžet koji vodi u dodatni minus – GLAS REGIJE.057

0
748

Odbornici Skupštine opštine Sokolac nisu danas usvojili odluku o izvršenju budžeta opštine za prvih šest mjeseci ove godine, u kojem je zabilježen deficit u iznosu od 1.597.960 KM.

U obrazloženju odluke navodi se da ukupni budžetski prihodi i primici za nefinansijsku imovinu u ovom periodu iznose 3.753.270 KM, a ukupni budžetski rashodi i izdaci 5.351.230 KM.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima da odbornici skupštinske većine već tri godine ne prihvataju izvršenje budžeta, a glasaju za budžet koji kreira ta većina.

„Tačno je da su problemi kod izvršenja budžeta i imamo deficit, jer su ove godine smanjeni prihodi od PDV-a i drugi prihodi su pali“, naveo je Bjelica nakon sjednice.

On je rekao da nije bilo saglasnosti skupštinske većine ni kada je riječ o prodaji zamljišta na Romaniji, gdje je donesen Plan parcelizacije i pripremljeni lokacijski uslovi.

Bjelica se nada da će skupštinska većina prihvatiti rebalans budžeta, u kojima se očekuje i smanjenje nekih stavki kod određenih grantova.

„Sve ovo je nastalo zbog nerazumijevanja skupštinske većine, ni oko izglasavanja refinasiranja obaveza nije izglasan reprogram za šta sam imao saglasnost resornih ministarstava u Vladi Srpske i nije dozvoljena prodaja zemljišta u turističkom kompleksu na Romaniji“, rekao je Bjelica.

Bjelica je naglasio da je ukupno kreditno zaduženje opštine Sokolac 8.466.450 KM, što je oko 14,5 odsto i što znači, kako kaže, da se opština može zadužiti za još oko pet odsto, te dodao da bi na taj način lokalna uprava mogla da riješi nelikvidnost.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Đorđe Radić pojasnio je da odbornici skupštinske većine nisu podržali izvršenje opštinskog budžeta u prvoj polovini ove godine zbog deficita od oko 1.600.000 KM.

Na današnjoj sjednici data je saglasnost na cjenovnik usluga isporuke toplotne energije, prema kojem će korisnici za stambene prostorije plaćati 1,32 KM po metru kvadratnom bez PDV-a, vaspitno-obrazovne i zdravstveni prostori 1,71 KM, a poslovni prostori 3,21 KM.

Odbornici su usvojili odluku o Strategiji razvoja socijalnog stanovanja na području ove opštine za period 2023-2030. godine

Sokolac – Skupština opštine Sokolac

Donesena je i odluka prema kojoj je za člana Opštinske izborne komisije Sokolac imenovana Jelena Đurković, koja će biti proslijeđena Centralnoj izbornoj komisiji BiH na davanje saglasnosti.