Sokolac domaćin 25. jubilarne Skupštine Lovačkog saveza Republike Srpske

0
479

Na 25. redovnoj Skupštini Lovačkog saveza Republike Srpske koja je danas održana na Sokocu u svečanom salonu „Imperijal“, jednoglasno je usvojen Izvještaj o radu Lovačkog saveza, njegovih organa i tijela kao i Izvještaj o finansijskom poslovanju u prošloj godini te Prijedlog finansijskog plana za tekuću 2022. godinu.

Pred delegatima se našla i informacija Komisije Lovačkog saveza Republike Srpske o prijedlogu izmjene Zakona o lovstvu u Republici Srpskoj, kao i prijedlog izmjene člana 17. Statuta Lovačkog saveza Republike Srpske.

Na današnjoj sjednici, kako nam je rekao predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske Savo Minić upućena je inicijativa  Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i Vladi Srpske za donošenje novog zakona o lovstvu.

  • Resorno ministarstvo i Vlada Srpske imaju izuzetno razumijevanje za lovce i za sredstva koja su im potrebna, ali izmjene u Zakonu su neophodne imajući u vidu da je došlo do niza aktivnosti i promjena u drugim zakonskim i podzakonskim aktima. U ovom sazivu i mandatu svaki materijalno-finansijski izvještaj objavljuje se u sredstvima inforisanja i na taj način svaki lovac zna gdje ide njegov novac. Na taj način  gradimo transparentnost i povjerenje – objasnio je Minić i dotakao se CITES  konvencije.
  • Iako je ova konvencija potpisana na nivou BiH 2008. godine još uvijek se ne primjenjuje. I to je jedan od razloga nezdovoljstva lovaca, jer, mi imamo jedan Zakon o lovstvu, jedan Zakon o šumama, 79 sportsko-rekreativnih lovišta, potpisane desetogodišnje ugovore, imamo sve preduslove za razvoj, koji nažalost stoji zbog teritorijalne i administrativne organizacije FBiH.

Minić je istakao da će danas zajedno sa predstavnicima resornog ministarstva pokazati da pravilnik koji obuhvata podsticajna sredstva za razvoj i unapređenje lovstva u ovoj godini odgovara zahtjevima članica Lovačkog saveza Srpske.

Predsjednik Skupštine Lovačkog saveza Republike Srpske Darko Ćulum je istakao da lovačka udruženja i sve članice Saveza, izdvajaju velike količine novca za  šetetu na putevima od divljači.

  • Na prošlogodinjem nivou izdvojeno je oko 440.000 KM po ovom pitanju, što je velika količina novčanih sredstava – rekao je Ćulum te poručio lovcima da ih prati dobro zdravlje, lična i porodična sreća, dobar pogled i da se drže zakona o lovstvu.

Domaćin jubilarne Skupštine bio je predsjednik sokolačkog lovačkog Udruženja „Glasinac“ Strahinja Bašević.

  • Sokolac je dobio tu čast da bude domaćini današnje sjednice. Ovo je kako za nas tako i za sve lovce, jedan veliki događaj s obzirom da se nekoliko posljednjih godina skupština održavala u zapadnom dijelu RS. Moram da napomenem da je sam rad Lovačkog saveza na jednom zavidnom nivou, što se osjetilo kroz značajnu implementaciju projekata od Vlade preko resornog ministarstva do Saveza. Time su i sami lovci osjetili benefite ulaganja sredstava u lovačka udruženja pri čemu je stvorena jedna atmosfera opšteg prosperiteta i napretka lova. Nadamo se u narednom periodu da će se na nivou države izdefinistati CITES (Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka) kako bi iskoristili sve naše potencijale  u ovoj oblasti i razvoja lovnog turizna u RS– istakao je Bašević.
  • Među prisutnima je bio i predsjednik Sarajevsko-romanijske regije LSRS Stevan Drašković.
    • Naša regija ima čast da se sjednica održi u srcu Romanije. Ovo je na neki način priznanje lovačkim udruženjima Sarajevsko-romanijske regije za njihov rad u prethodnom periodu. Romanijski kraj ima daleko najbogatija lovišta i zastupljene su sve vrste divljači, regija koja ima savremene lovno-tehničke objekte i sve mogućnosti kako za matične lovce tako i za komercijalni lov, jer lov nije samo sportsko-rekreativna grana već i ekonomska, gdje lovci na jedan dostojan način prezentuju kako svoju lokalnu zajednicu tako i prostor naše države – naveo je Drašković.
    • Po završetku 25. redovne Sjednice, delegacija Lovačkog saveza  Republike Srpske obišla je grob dugogodišnjeg sekretara Saveza Milana Mićevića i položila vijence.