Spomen-park Vraca: Svjedok stradanja sarajevskih Srba

0
1415

Memorijalni kompleks Spomen-park Vraca, smješten u istoimenom naselju na sjevernim padinama Trebevića, važan je spomenik kulturno-historijske, arhitektonske, umjetničke i pejzažne vrijednosti.

Spomen park na Vracima, izgrađen je davne 1980. godine, na površini od skoro 80 hiljada metara kvadratnih, sazdan je u čast palim borcima Narodno-oslobodilačke borbe i žrtvama fašizma stradalim u Sarajevu, od 1941. do 1945. godine.

Počiva na mjestu masovnog smaknuća, od strane ustaške ruke, 11.000 sarajlija, među kojima najviše Srba i Jevreja. Među stradalnicima mnogo je bilo sarajevske nejači i djece. Na zidinama spomenika u vječnu knjigu upisana su imena stradalih.

Prema istorijkom kazivanju Spomen park se nalazi na temeljima nekadašnje austrougarske tvrđave. Baš tu, na tom području, ustaške vlasti su avgusta mjeseca četrdesetih godina izdale naređenje za egzekuciju uglednih Sarajevskih Srba i Jevreja. Mjesto stradanja bilo je baš na ovom području, u okvirima današnjeg kompleksa Spomen parka na Vracama.

Godine 1981. na spomenik su uklesana imena 9091 Sarajlije koji su postradali kao žrtve fašističke ideologije i terora, na brojnim stratištima i koncentracionim logorima, samo iz razloga vjerske i nacionalne nepodobnosti tadašnjem režimu.

Za izgled kompleksa spomen parka, zaslužna je projekcija Vladimira Dobrovića, skulptura Alije Kučukalića i uređenje pejzažiste Aleksantra Maltarića. Spomen park nekada je slovio za jedan od najljepših spomen kompleksa koji ima visoke estetske, dekorativne, pejzažne i ambijentalne vrijednosti.

Foto: Faktor.ba