Представљена издања Универзиета ИС на штанду Српске – 057.ГР

0
58

На штанду Представништва Републике Српске у Србији на Међународном сајму књига у Београду јуче су представљене двије публкације Универзитета у Источном Сарајеву.

Декан Филозофског факултета Пале Владан Бартула рекао је Срни да је задовољан што су на Београдском сајму књига представљени часопис „Радови“ Филозофског факултета и Зборник радова са научног скупа „Наука и стварност“.

„Часопис `Радови` је публикација која излази једном годишње и одражава све науке и дисциплине и студијске програме који се изучавају на Филозофском факултету. Ријеч је о посљедњем 25. јубиларном броју који смо ове године промовисали“, рекао је Бартула.

На промоцији су о часопису „Радови“ говорили продекан за научноистраживачки рад Огњен Куртеш и продекан за наставу Вук Вучетић, те главни и одговорни уредник Јелена Марковић.

NF-tel proizvodi

 

„Промовисали смо и Зборник научних радова са прошлогодишњег научног скупа. Ријеч је о међународној научној конференцији коју организујемо једном годишње у мају поводом Дана Филозофског факултета. Та конференција окупља еминентне стручњаке из Републике Српске, региона и свијета“, рекао је Бартула.

На штанду Представништва Републике Српске у Србији данас је Универзитет у Источном Сарајеву промовисао и „Рачуноводство спортских организација“ аутора Срђана Лалића и „Статистичко мјерење вишедимензионалних појава и процеса у економији“ аутора Стевана Стевића.

Декан Економског факултета у Брчком Лалић је изразио задовољство што је у тренутку када Факултет обиљежава 48 година постојања у могућности да се на Међународном сајму књига у Београду представи са двије монографије „Рачуноводство спортских организација“ и Зборником радова Економског факултета Брчко.

„Када је ријеч о мојој монографији, идеја је потекла да пишем о теми сложенијих компанија које имају већи број фактора који утичу на пословање и на рачуноводствену функцију. Уочио сам да један од највећих буџета тог типа имају спортске организације“, рекао је Лалић.

Он је истакао да је спорт раније био физичка култура, те да је тада фокус био на здрављу људи док је данас бизнис, чиме је дубоко у економији.

„Интересантно ми је било да се са рачуноводственог аспекта бавим спортским организацијама, њиховом стабилношћу и ликвидношћу. Сваки власник спортске организације зна да је то у кратком периоду и тежи да присвоји што већу добит за себе или да оствари што боље резултате по којим ће га памтити на уштрб финансијске стабилности“, рекао је Лалић.

Примјер своје тезе Лалић је пронашао у Шведској у Фудбалском клубу „Ђургарден“ који је прије неколико деценија био препознатљив на европској фудбалској сцени, након чега је власних схватио да му то дугорочно не доноси корист и спустио се у нижи ниво, те је препознатљив у својој земљи, али задржава финансијску стабилност.

 

/СРНА/