Predstavljena izdanja Univerzieta IS na štandu Srpske – 057.GR

0
60

Na štandu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu juče su predstavljene dvije publkacije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dekan Filozofskog fakulteta Pale Vladan Bartula rekao je Srni da je zadovoljan što su na Beogradskom sajmu knjiga predstavljeni časopis „Radovi“ Filozofskog fakulteta i Zbornik radova sa naučnog skupa „Nauka i stvarnost“.

„Časopis `Radovi` je publikacija koja izlazi jednom godišnje i odražava sve nauke i discipline i studijske programe koji se izučavaju na Filozofskom fakultetu. Riječ je o posljednjem 25. jubilarnom broju koji smo ove godine promovisali“, rekao je Bartula.

Na promociji su o časopisu „Radovi“ govorili prodekan za naučnoistraživački rad Ognjen Kurteš i prodekan za nastavu Vuk Vučetić, te glavni i odgovorni urednik Jelena Marković.

NF-tel proizvodi

 

„Promovisali smo i Zbornik naučnih radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa. Riječ je o međunarodnoj naučnoj konferenciji koju organizujemo jednom godišnje u maju povodom Dana Filozofskog fakulteta. Ta konferencija okuplja eminentne stručnjake iz Republike Srpske, regiona i svijeta“, rekao je Bartula.

Na štandu Predstavništva Republike Srpske u Srbiji danas je Univerzitet u Istočnom Sarajevu promovisao i „Računovodstvo sportskih organizacija“ autora Srđana Lalića i „Statističko mjerenje višedimenzionalnih pojava i procesa u ekonomiji“ autora Stevana Stevića.

Dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Lalić je izrazio zadovoljstvo što je u trenutku kada Fakultet obilježava 48 godina postojanja u mogućnosti da se na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu predstavi sa dvije monografije „Računovodstvo sportskih organizacija“ i Zbornikom radova Ekonomskog fakulteta Brčko.

„Kada je riječ o mojoj monografiji, ideja je potekla da pišem o temi složenijih kompanija koje imaju veći broj faktora koji utiču na poslovanje i na računovodstvenu funkciju. Uočio sam da jedan od najvećih budžeta tog tipa imaju sportske organizacije“, rekao je Lalić.

On je istakao da je sport ranije bio fizička kultura, te da je tada fokus bio na zdravlju ljudi dok je danas biznis, čime je duboko u ekonomiji.

„Interesantno mi je bilo da se sa računovodstvenog aspekta bavim sportskim organizacijama, njihovom stabilnošću i likvidnošću. Svaki vlasnik sportske organizacije zna da je to u kratkom periodu i teži da prisvoji što veću dobit za sebe ili da ostvari što bolje rezultate po kojim će ga pamtiti na uštrb finansijske stabilnosti“, rekao je Lalić.

Primjer svoje teze Lalić je pronašao u Švedskoj u Fudbalskom klubu „Đurgarden“ koji je prije nekoliko decenija bio prepoznatljiv na evropskoj fudbalskoj sceni, nakon čega je vlasnih shvatio da mu to dugoročno ne donosi korist i spustio se u niži nivo, te je prepoznatljiv u svojoj zemlji, ali zadržava finansijsku stabilnost.

 

/SRNA/