Milica Borovčanin je učenik genracije maturanata – 057.gr

0
321

Milica Borovčanin je proglašena za učenika generacije maturanata za školsku 2023/2024. godinu u Srednjoškolskom centru „Vasilije Ostroški“ na Sokocu, rekao je Srni direktor ove ustanove Dejan Borovčanin.

On je dodao da je Milica i dobitnik republičkog priznanja Plaketa „Sveti Stefan“, Zlatne značke opštine Sokolac, zahvalnice grada Istočno Sarajevo i sokolačkog Srednjoškolskog centra „Vasilije Ostroški“.

Milica Borovčanin je rekla Srni da joj je veliko zadovoljstvo biti dio ove 60. jubilarne generacije, što svjedoči o dugovječnosti i trajnosti škole, obrazovanja i kulture na Sokocu.

„Moj đed Dobro Borovčanin je bio prva generacija sokolačke Gimnazije, a ja sam 60. što je znak kontinuiteta trajanja školstva u našoj zajednici“, istakla je ona i naglasila da veliku zaslugu u onome što je ona do sada postigla kao učenik ove obrazovne ustanove i dobitnik gotovo 70 nagrada i priznanja – ima podrška škole.

Ona se već priprema za prijemni da upiše srpski jezik i književnost na Odsjeku za srpsku filologiju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kaže da je odlučila da upiše ovaj smjer i da tu nije prevagnula samo ljubav prema ovom nastavnom predmetu.

„Mi smo potrebni srpskom jeziku sada. Neophodno je da se o jeziku brine, da se ozbiljno govori i da se jezik doživi i shvati kao i te kako važna nauka“, rekla je Milica.

Ona je podsjetila da je do sada dobila gotovo 70 nagrada i priznanja učešćem na konkursima za literarne i likovne radove, na takmičenjima u znanju iz srpskog i ruskog jezika i istorije, a samo u ovoj školskoj godinu primila je osam nagrada.

Bila je vukovac i učenik generacije u Osnovnoj školi „Sokolac“, a u ovoj godini osvojila je i prvu nagradu na konkursu „Stradanje i sjećanje na nevine žrtve u koncentracionom logoru Jasenovac – Donja Gradina“, prvu nagradu na ovogodišnjem konkursu „Svetosavlje i naše doba“, prvu nagradu na konkursu „Mladi srbisti“, prvu nagradu na Međunarodnom festivalu poezije Forum teatra, te nagradu „Stanko Simičević“ na Festivalu poezije mladih u Vrbasu.

Objavila je knjige poezije „Običan čovjek“, „Sunčev čovjek“ i „Čuvari vjetrova“.

/ Srna /