Državno zemljište u Rogatici čeka obradivost – GLAS REGIJE.057

0
196

Prema podacima Odjeljenja za upravljanje lokalnim razvojem, privredu i društvene đelatnosti na području opštine Rogatica ima ukupno 1714 hektara zemljišta u svojini Republike Srpske, u narodu poznatije kao državno zemljište, rekao je načelnik ovog Odjeljenja Desimir Despotović.

Rasuto je u 16 katastarskih opština od Berkovića u kojim se nalazi 6 hektara do Čavčića u Žepi sa nepunih 17 hektara. Najviše državnog zemljišta je na platou Borike – 775 hektara, u katastarskoj opštini Sjemeć 338, u Seljanima 131, Rogatici 1 i 2. 33 i tako redom.

Do posljednjeg rata najveći dio državnog zemljišta na Borikkama koristilo je Poljoprivredno dobro (PD) „Borike“ za ratarsku proizvodnju i održvanje nekad nadaleko poznate ergele kona bosansko-brdske i arapske pasmine konja, a bilo je nešto što je koristila zemljoradnička zadruga i tzv. utrina na kojim su uglavnom seljaci sa platoa Borika napasali stoku.

U poratnim godinama ugašeno je PD „Borike“ i nestale zemljoradničke zadruge pa je državno zemljište na Borikama, a i širom opštine ostalo bez korisnika ili korišćeno u zakupu bez trajnijeg rješenja. Tako je bilo sve do prije nekoliko godina kada je, rečeno je na predposljednjoj sjednici Skupštine opštine (SO-e) 581 hektar tog zemljišta, putem javnog konkursa, ustupljeno na korišćenje 26-toro individualnih poljoprivrednih proizvođača i DOO „Agros“ po osnovu zakupa i koncesije.

Bez korisnika ostalo je 1132 hektara. I opet najviše na Borikama 255 hektara, na Sjemeću 150, Živaljevićima 145, u Seljanima 131, Rogatici 2 – 10, Kozićima 14, Mesićima 7,5, Osovu 6 hektara…

I taj dio zemljišta došao je na doboš na posljednoj sjednici, koja je održana posljednjeg dana aprila donesena je odluka o raspisivanju javnog oglasa za davanje u zakup preostalog dijela poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske na teritoriji opštine Rogatica, putem pribavljanja pismenih ponuda.

Prema ovoj odluci svo ovo zemljište daće se u zakup isključivo radi obavljanja ratarske, stočarske i povrtlarske proizvodnje na period od 8 godina. .

Posebna stručna komisija utvrdila je da je za obradu moguće koristiti maksimalno 169 hektara, a ostalih, blizu hiljadu hektara, nije pogodno za bilo kakvu obradu i bez eventualnog kultivisanja ne može se planirati za dođeljivanje nekom na korišćenje.

Da se iskoristi ono što se može koristiti, a to je onih 169 hektara, SO-e za početak na predposljednoj sjednici donijela je odluku i raspisala javni oglas za dođelu u zakup radi obavljanja ratarske, stočarske i povrtlarske proizvodnje na period od 8 godina 10 hektara u katastarskim opštinama Rogatica 1, Seljani i Kozići, prema prvoj i Rogatica 1, Seljani, Stara Gora, Sjemeć, Živaljevići, Borike i Kozići, prema novoj odluci.

Utvrđene su i početne cijene. Najveća je u visini od 90 maraka za prvu klasu, 80 za drugu, 70 za treću, 60 za četvrtu, 50 za petu, 60 za četvrtu i 30 maraka za šestu, sedmu i osmu klasu po hektaru s tim što se naknada uplaćuje unaprijed za narednu godinu u punom iznosu, rečeno je u obje donesene odluke koje su odbornci jednoglasno usvojili.

 

Sreten Mitrović