Dobrovljačka: Zločin bez kazne – GLAS REGIJN.057

0
235

Pripadnici takozvane Armije BiH, paravojne muslimanske formacije i radikalni islamisti prije 32 godine počinili su zločin nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Prisluživanje svijeća i polaganjem bijelih ruža na početku bivše Dobrovoljačke ulice u Sarajevu godinama se porodice, kolege i prijatelji okupljaju 3. maja kako bi podsjetili na zločin nad nedužnim vojnicima i civilima koji su se 1992. godine mirno povlačili iz komande Druge armijske oblasti na Bistriku prema kasarni u Lukavici, a za koji još niko nije odgovarao. Ove godine zbog vaskršnjih praznika obilježavanje 32 godine od ovog zločina održano je 20. aprila.

U izvještaju MUP-a Republike Srpske, sudskim spisima i prema Republičkom centru za istraživanje ratnih zločina, ovaj događaj, kao i ubistva 2. maja, se vode pod zajedničkim imenom slučaj „Dobrovoljačka“, te se i broj od 42 poginula pripadnika JNA odnosi na sva ta dešavanja, a ne samo na poginule u Dobrovoljačkoj ulici.

Dana 2. maja 1992. godine u 12.00 časova izvršen je napad na Dom JNA u Sarajevu. Tom prilikom je bilo opkoljeno deset pripadnika JNA koji su u tim trenucima pružali otpor.

Oko 200 pripadnika jedinica teritorijalne odbrane takozvane republike BiH i „Zelenih beretki“, među kojima su bili Sakib Puška, Jusuf Juka Prazina, Emin Švrakić i drugi, kao i jedinica kojima je komandovao sarajevski kriminalac Ismet Bajramović Ćelo, držali su u blokadi, a potom napali 2. maja Dom JNA u Sarajevu, otvarajući vatru iz cjelokupnog raspoloživog naoružanja.

Prema podacima MUP-a Republike Srpske, u napadima koji su se odigrali 2. i 3. maja poginula su 42 vojnika i civila, od čega pet oficira, te je bilo 73 ranjenih, a 215 je zarobljeno ili oteto.

Prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih, 2. i 3. maja 1992. poginulo je i ubijeno najmanje 28 pripadnika JNA.

 

/SRNA/