Osnovci iz I.Ilidže posjetili Crvene stijene na Romaniji – GLAS REGIJE.057

0
198

Sportsko-rekreativni centar “Istočna Ilidža” kreirao je program obuke iz oblasti planinarstva, ekologije i poznavanja prirode za učenike osnovnih škola sa područja Istočne Ilidže. Ovaj program je odobrilo Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, te podržale osnovne škole sa područja Istočne Ilidže.

U prethodna dva mjeseca, u okviru navedenog programa, planinar Miodrag Stanić iz SRC “Istočna Ilidža” održao je niz predavanja tokom kojih su učenici stekli teoretska znanja iz navedenih oblasti. Nakon završene teoretske obuke tokom proteklog vikenda su organizovane prve aktivnosti u prirodi, a ukupno 94 učenika iz osnovnih škola “Petar Petrović Njegoš” i “Jovan Dučić” posjetili su Crvene stijene na Romaniji i manastir Sokolica na Sokocu. Učenici su obišli dva vidikovca na grebenu platoa Romanije, planinarski dom Crvene stijene, upoznali se sa pratećom infrastrukturom na stazama, primjenjivali praktična znanja iz oblasti topografije, praktično vježbali korišćenje busole i topografske karte.

Program je naišao na veliku zainteresovanost roditelja i učenika, a zajedničkom saradnjom SRC “Istočna Ilidža” i osnovnih škola sa područja opštine program se nastavlja i dalje.