Cicko Bjelica LAŽIRAO FAKULTETSKU DIPLOMU – GLAS REGIJE.057

0
1052

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica zvani Cicko nema diplomu Ekonomskog fakulteta u Novom Sadu, kako se tvrdi u njegovoj zvaničnoj biograiji, saznaje Moja Hercegovina.
U zvaničnim dokumentima CIN-a, ali i onoga što je napisano na stranici opštine Sokolac, može se naslutiti da je Bjelica završio Ekonomski fakultet u Novom Sadu, a da je naknadno, poslije devet godina studija, magistrirao ekonomiju na Fakultetu za uslužni biznis.

 

Moja Hercegovina je, istražujući pozadinu cijele priče, prethodno stupila u kontakt sa nadležnim službama Ekonomskog fakuteta u Subotici, koji ima dvije izdvojene visokoškolske jedinice bez svojstva pravnog lica, jednu u Novom Sadu, a drugu u Bujanovcu.

Dekan fakulteta prof. dr Aleksandar Grubor nam je potvrdio da Milovan Bjelica nije u evidenciji diplomiranih studenata navedenog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu.

“U vezi sa vašim zahtjevom za pristup informacijama od javnog značaja, obavještavamo Vas da osoba pod imenom Milovan Bjelica nije u evidenciji diplomiranih studenata Ekonomskog fakulteta u Subotici“, pojasnio je Grubor za naš portal.

 

Bjelica na ovom fakultetu nije ugledao diplomu, pa se s pravom postavlja pitanje ko je provjeravao validnost fakultetskih diploma prilikom njegovih kandidatura za funkciju načelnika opštine, ali i druge javne poslove koje je obavljao, odnosno, da li je validnost diplome bila ikada provjeravana.

Riješili smo da do kraja ispitamo čitavu stvar, te smo stoga kontaktirali i službu načelnika opštine Sokolac sa pitanjem koji fakultet je Bjelica zaista završio.

U prvi mah iz opštine nisu željeli da nam daju direktan odgovor, nego su nas uputili na zvaničnu prezentaciju opštine Sokolac, iz koje se ne vidi naziv fakulteta.

 

Uputili su nas i na nepostojeći link koji možete provjeriti ovdje.

Međutim, bili smo uporni i nastavljali da postavljamo pitanja kako bismo istjerali stvari na čistac, a odgovor koji smo na kraju dobili od opštine Sokolac potvrdio je naše sumnje.

“Milovan Bjelica završio je visoko obrazovanje na Fakultetu za uslužni biznis, Univerziteta ,,Educons” u Novom Sadu sa prosječnom ocjenom 8.11, a diplomirao je sa ocjenom 9”, odgovorili su na kraju iz opštine, iako u zvaničnoj biografiji na stranici opštine Sokolac stoji da je diplomirao sa ocjenom 10, kao što možete da vidite na fotografiji iznad.

Dakle, Bjelica nije završio Ekonomski fakultet Univerziteta u Novom Sadu, nego Fakultet za uslužni biznis “Educons” koji se nalazi u Sremskoj Kamenici, gđe je, kako se vidi iz biografije, i diplomirao.

Sam univerzitet “Educons” je prema pisanju medija iz Srbije (ali i domaćih medija) izuzetno sporan, a čuven je po tome što je 2016. kažnjen jer je odbio da novinarima CINS-a dostavi kopiju doktorata guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković. Akademik Dušan Teodorović krajem prošle godine pozvao je rektora privatnog univerziteta „Educons“ Aleksandra Andrejevića da počne proceduru utvrđivanja plagijata u doktorskoj disertaciji guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke.

Bjelica je nakon završene više škole, o čemu je naš portal i ranije pisao, iste godine i upisao navedeni privatni fakultet i stekao diplomu.

Autor: Stefan Blagić